Italiensk gnocchi – som uttalas [njocki] och inte [gnotchi] – är helt enkelt en sexigare och något godare, skulle i alla fall vi vilja påstå, variant av vår svenska klimp. Det går förstås utmärkt att byta ut skogschampinjonen mot i princip vilken svamp som helst – framförallt nu när det är säsong och skogen dignar av svamp!

Ingredienser:
- 400 g jordärtskockor
- 200 g potatis med skal
- 4–5 dl vetemjöl
- 1 ägg
- 1 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 50 g parmesanost
- 2 msk hackad gräslök
- 1 schalottenlök
- ca 250 g skogschampinjoner
- 1 äpple
- 2 msk smör
- 3 ½ dl vispgrädde
- 2 msk sherry
- 1 ½ msk oxfond eller svampfond
- salt salt
- peppar peppar
Gör så:
- Skala jordärtskockorna men inte potatisen. Koka potatis och jordärtskockor mjuka var för sig. Häll av vattnet och låt svalna något. Skala potatisen och pressa den tillsammans med jordärtskockorna i en potatispress.
- Rör ihop potatis och jordärtskockor med det mesta av mjölet i en skål. Tillsätt ägg, olivolja och salt. Riv ner parmesanosten. Arbeta samman till en smidig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl eftersom mängden kan variera beroende på potatissort.
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar och rulla ut dem till cirka 2 cm tjocka längder. Skär dem i cirka 2 cm långa bitar. Lägg en gnocchi i handen och tryck lätt på den med en gaffel, så att den får ett randigt mönster på ena sidan. Lägg gnocchin på bakplåtspapper och strö över lite mjöl.
- Skala och finhacka löken till såsen. Rensa svampen och hacka den i bitar. Skala, kärna ur och skär äpplet i små bitar. Fräs löken i smör tills den är mjuk. Lägg ner svampen och fräs i ytterligare några minuter. Tillsätt äpple, grädde, sherry och fond. Koka upp och låt sjuda i några minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Koka gnocchin, några åt gången, i lättsaltat vatten i cirka 3 minuter. De är färdiga när de flyter upp till ytan. Ta upp gnocchin med en hålslev och låt rinna av. Rör ner gnocchin i stekpannan med såsen. Rör om i några minuter tills allt är varmt. Strö över gräslök och servera direkt.


