
Hummer är alltid en favorit på nyårsafton. Här serverar vi den med en champagne- och gruyèresås.
Tid:
Antal: 2-4 personer portioner
Ingredienser:
- 2 kokta hummer
- 1 schalottenlök, finhackad
- 1 msk smör
- 1 dl vitt vin
- 4 dl fiskbuljong
- 2 1/2 dl vispgrädde
- 50 g Gruyère
- 1 tsk färskpressad citronsaft
- 1/2 dl champagne eller mousserande vitt vin
- salt och vitpeppar
- persilja till garnering
Gör så:
- Klyv hummern på längden. Pensla lite olivolja på köttsidan.
- Fräs löken i smör tills den mjuknar utan att ta färg. Häll på vin och buljong och låt sjuda tills vätskan har reducerats till hälften. Sila bort löken, tillsätt 2 dl grädde och låt sjuda i ca 10 minuter. Tillsätt Gruyère och citronsaft och rör tills osten har smält. Smaka av med salt och peppar. Håll såsen varm.
- Grilla hummern på köttsidan i några minuter tills den får lite färg. Vispa resten av grädden. Vänd ner grädden i såsen och rör i champagne. Servera såsen direkt med hummern.


