
Älskar inlagd sill och älskar det faktum att det finns oändligt med variationer på hur man kan smaksätta inlagd sill. Inför denna jul gör vi denna äppel-, kanel och calvadossill. Foto: Ulrika Ekblom
Tid:
Antal: ca 1 liter portioner
Ingredienser:
- 2 burkar inläggningssill à 420 g
- 1 dl ättiksprit (12%)
- 2 dl strösocker
- 3 dl vatten
- 1 dl koncentrerad äppeljuice
- ½ – 1 dl calvados
- ½ vaniljstång
- 1 kanelstång
- 1 äpple
Gör så:
- Häll upp ättiksprit, vatten, socker och äppeljuicekoncentrat i en kastrull.
- Snitta vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg ner vaniljstången och kanelstången. Låt koka upp. När all socker har lösts upp ta bort kastrullen från plattan och låt lagen kallna. Blanda i calvados.
- Skölj sillen i kallt vatten och låt rinna av. Skär dem sedan i sneda 2 cm breda bitar.
- Kärna ur äpplet och halvera den. Skär halvorna i skivor.
- Varva sillen med äppelbitarna i en ren burk (ca 1 liter) med lock. Slå lagen över sillen. Se till att få med vanilj och kanel också. Sätt lock på burken och ställ in den i kylskåpet. Låt stå i minst 2 dygn.


