Äggtoddy – klassisk och med smak av saffran

Byt ut den traditionella glöggen mot äggtoddy istället! Det gör nämligen vi. Förutom grisfötter, så är den Lars (Lisas man) årliga bidrag till julfirandet – fastän det är vi som har tagit med den traditionen från våra amerikanska julfiranden. Här bjuder vi på två varianter – den klassiska samt toddy smaksatt med saffran. Äggtoddy blir godast om den få stå och dra i kylskåpet över natten

Tid:
Antal: 4 portioner per kanna portioner

Ingredienser:

Klassisk äggtoddy

  • 3 ½ dl mjölk, 3%
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • ½ krm riven muskotnöt
  • ½ vaniljstång
  • 3 ägg, delade
  • ¾ dl strösocker
  • ½ – ¾ dl mörk rom
  • Riven muskotnöt till garnering

Äggtoddy med smak av saffran

  • ½ – ¾ dl mörk rom
  • 1 nypa saffran
  • 3 ½ dl mjölk, 3%
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • ½ krm riven muskotnöt
  • ½ vaniljstång
  • 1 apelsin
  • 3 ägg, delade
  • ¾ dl strösocker
  • Riven muskotnöt till garnering
  • Tips! Var försiktig så du inte tar för mycket saffran då smaken kan lätt ta över

Gör så:

Klassisk äggtoddy

  1. Blanda mjölk, grädde och muskotnöt i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna t i kastrullen. Lägg även ner stången. Värm försiktigt gräddmjölken tills den börjar koka. Ta bort från värmen och låt stå någon timme
  2. Vispa ihop äggulor och socker ljust och poröst. Rör ner gräddmjölken och spriten. Täck med plastfolie och låt stå över natten i kylskåpet. (Den kan stå i upp till 3 dagar.)
  3. Vispa äggvitorna styva i en ren och torr bunke. Vänd försiktigt ner äggvitorna i krämen. Häll upp i glas, gärna kylda, och garnera med riven muskotnöt

Äggtoddy med smak av saffran

  1. Rör ihop rom och saffran. Låt stå
  2. Blanda mjölk, grädde och muskotnöt i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna t i kastrullen. Lägg även ner stången. Skär en bred remsa apelsinskal, utan att få med den vita beska delen, och lägg ner i kastrullen. Värm försiktigt gräddmjölken tills den börjar koka. Ta bort från värmen och låt stå någon timme
  3. Vispa ihop äggulor och socker ljust och poröst. Rör ner gräddmjölken och spriten. Täck med plastfolie och låt stå över natten i kylskåpet. (Den kan stå i upp till 3 dagar.) Plocka ur vaniljstången och apelsinskalet
  4. Vispa äggvitorna styva i en ren och torr bunke. Vänd försiktigt ner äggvitorna i krämen. Häll upp i glas, gärna kylda, och garnera med riven muskotnöt och eventuellt apelsinskal

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Grönkålsallad med druvor, valnötter och ädelost

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x