
Vi gillar att variera våra kardemummabullar och fylla dem med choklad istället. Extra gott blir det då!Foto Lisa Björner
Antal: ca 35-40 bullar portioner
Ingredienser:
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk, rumsvarm
- 1 1/2 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 tsk mortlade kardemummakärnor
- 1 tsk salt
- ca 13 dl vetemjöl
- 150 g smör, rumsvarmt
- 250 g smör
- 4 dl farinsocker
- 1 dl kakao
- 1 msk maizena majstärkelse
- 1 ägg
- ev. pärlsocker pärlsocker
Gör så:
- Värm under tiden ugnen till 225 grader (200 grader varmluftsugn). Grädda bullarna mitt i ugnen i 8 – 10 minuter. Håll koll så att de inte bränns. Låt svalna något på plåten och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt.
- Smula ner jästen i en bunke. Häll lite av mjölkblandningen över jästen i bunken. Vispa tills jästen har löst sig och tillsätt sedan resten av mjölken.
- Blanda i socker, vaniljpulver, kardemumma, salt och nästan allt mjöl. Knåda degen tills den är smidig. Tillsätt smöret lite åt gången. Fortsätt att knåda tills allt smör har arbetats in i degen. Degen ska vara relativt kladdig – men är den för kladdig kan man tillsätta lite mer mjöl. Låt jäsa övertäckt tills den har dubblat i storlek, ca 1 timme.
- Rör ihop smör, farinsocker, kakao och maizena.
- Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i två delar. Kavla ut den ena i en rektangel, ca 5 mm tjock. Bred ut hälften av smörfyllningen i ett jämt lager över degen.
- Vik ihop degen på längden och skär den i ca 2 cm breda remsor. Tvinna remsorna, snurra till nystor och lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper. Gör på samma vis med den andra deghalvan.
- Pensla med uppvispat ägg. Garnera ev. med pärlsocker. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.


