
Idag bjuder vi på helstekt oxfilé med svart olivröra, färska fikon och blomkålspuré. Denna rätt en smakrik balans mellan de olika komponentena. Oxfilén står i centrum med sin köttiga och saftiga karaktär, medan svart olivröra, färska fikon och blomkålspuré kompletterar den perfekt. Denna kombination av smaker – salt, söt, nötig och saftig – skapar en minnesvärd matupplevelse som tillfredsställer både smaklökar och ögat. Det är en perfekt rätt för att imponera på dina gäster vid en speciell middag eller tillfälle.
Antal: ca 4 portioner portioner
Ingredienser:
- ca 600 g oxfilé
- 3 msk smör
- 1 msk olivolja
- 4 färska fikon
- Garnering färsk timjan
- 4 dl svarta urkärnade Kalamata oliver
- 1 vitlöksklyfta
- 2 sardeller
- 1 msk pressad citronsaft
- En nypa svartpeppar
- ca 800 g blomkål
- 1 liter grönsaksbuljong
- ½ dl crème fraîche
- 3/4 tsk salt
- 1/2 krm vitpeppar
Gör så:
- Ställ fram köttet så det blir rumstempererat.
- Olivröra: Kör alla ingredienser i matberedare eller med stavmixer till en röra.
- Blomkålspuré: Skär blomkålen i mindre bitar. Lägg ner dem i en kastrull med buljong och låt koka i cirka 10 minuter eller tills blomkålen är mjuk. Häll bort buljongen och tillsätt smör, crème fraîche, salt och peppar. Mixa till en slät puré med stavmixer eller i matberedare.
- Sätt ugnen på 125°.
- Torka av köttet och salta och peppra runtom. Värm 1 msk smör och olivoljan i en stekpanna. Lägg i oxfilén och bryn köttet runtom. Lägg över i en ugnssäker form och stek i ugnen till en innertemperatur på 55 – 60°, i ca 30 minuter beroende på tjockleken. Låt köttet vila i ca 10 minuter innan servering.
- Skär fikonen i klyftor. Stek fikonklyftorna snabbt runtom i resterande smör på hög värme.
- Skär upp köttet i skivor och servera tillsammans med olivröran, fikonen och blomkålspurén. Garnera med färsk timjan.


