
Här blandar vi mellanöstern med det japanska köket. Furikake är nämligen en japansk kryddblandning medan baba ganoush är en aubergineröra från mellanöstern. All furikake kommer inte gå åt – spar och använd till att t ex strö över ris, grönsaker eller fisk.
Antal: ca 5 dl portioner
Ingredienser:
- 800 g aubergine
- 2 msk tahini
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk färskpressad citron
- 1 tsk salt
- En nypa svartpeppar
- 1 dl vita och/eller svarta sesamfrön
- 3 ark nori (sjögräs)
- 1 1/2 msk flingsalt
Gör så:
- För att göra furikake, rosta sesamfröna i en torr stekpanna under omrörning. Låt svalna. Bryt sönder norin till mindre bitar och mixa till smulor i matberedare. Blanda med salt och sesamfröna.
- Värm ugnen till 225 grader.
- Nagga auberginerna med en gaffel. Lägg på en bakplåt, täckt med folie
- Grilla i ugnen i 25–30 minuter, eller tills de blir mörka och nästan bränt. Ta ut dem ur ugnen och låt svalna
- Halvera auberginerna och gröp ur köttet. Låt rinna av i en nätsil
- Lägg i en matberedare tillsammans med resten av ingredienserna och mixa till en slät kräm. Lägg upp i en skål och garnera med furikake. Servera med t ex pitabröd.


