Ljuvliga saffransbullar med vanilj och mandelmassa

Ljuvligt saftiga saffransbullar med vanilj och mandelmassa. Det godaste ni kommer att äta… Vi lovar!
Foto Helen Pe

Antal: ca 30 bullar

Ingredienser:

  • 2 kuvert à ½ gram saffran
  • 2 – 3 msk, t ex vodka, rom eller cognac sprit
  • 50 g för söta degar jäst
  • 5 dl rumsvarmt mjölk
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 12 – 13 dl vetemjöl
  • 150 g, kylskåpskallt smör
  • 1 till pensling ägg
  • ca 250 g, rumsvarmt smör
  • ½ dl vaniljsocker
  • 200 g mandelmassa
  • 1 ägg
  • ev till garnering mandelspån

Gör så:

  1. Blanda saffran och sprit. Låt stå i minst 30 minuter – men gärna i 24 timmar! (Det går även bra att tillsätta saffranet direkt i mjölken).
  2. Smula ner jästen i en bunke tillsammans med saffran och mjölk. Blanda tills jästen har lösts upp. Blanda i socker, salt och nästan allt mjöl. Knåda degen tills den är smidig. Hyvla ner smöret lite åt gången. Fortsätt att knåda tills allt smör har arbetats in i degen. Degen ska vara relativt kladdig – men är den för kladdig kan man tillsätta lite mer mjöl. (Tänk på att den blir mindre kladdig när den har jäst). Låt jäsa övertäckt i bunken i ca 40 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två delar. Kavla ut den ena i en rektangel, ca 1 cm tjock. Blanda smör, vaniljsocker och mandelmassa. Bred ut hälften i ett jämnt lager över degen. Vik ihop degen på längden och skär den i 2 cm breda strimlor. Snurra ihop strimlorna till nystor och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper. Gör på samma vis med den andra deghalvan. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
  4. Värm ugnen till 225 grader (200 grader om du har varmluftsugn).
  5. Vispa ägget lätt och pensla bullarna. Strö eventuellt över mandelspån.
  6. Grädda bullarna i 8 – 10 minuter. Håll koll så att de inte bränns. Låt svalna något på plåten och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt. Vill man kan man även pudra över lite florsocker eller ringla över glasyr.

    Tips! Har du tid kan du med fördel låta degen jäsa över natten i kylskåpet. Då hinner smakerna i degen utvecklas och de blir ännu godare…

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Enkel och god chokladkola med havssalt

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x