Siciliansk pizza bianca med aubergine, ruccola­pesto och karamelliserad lök

Ibland vill jag ha en lite ”finare” pizza med typ bresaola och rucola. När jag var i Italien nyligen sedan testade jag med tonfisk och lök – vilket får numera klassas som min favorit. Idag bjuder vi dock på denna skönhet – Siciliansk pizza bianca med aubergine, rucolapesto, sultanrussin och karamelliserad lök

Antal: 1 pizza, ca 10 bitar portioner

Ingredienser:

  • 1 aubergine
  • ca 1 dl rapsolja
  • 2 mozzarella
  • ½ dl sultanrussin (eller gula russin)
  • ½ dl rostade pinjenötter
  • en stor nypa flingsalt
  • en stor nypa nymalen svartpeppar
  • 12 g (ca 1/4 paket) jäst
  • 1 ¼ dl vatten
  • 1 msk olivolja
  • ½ tsk salt
  • ca 3 dl vetemjöl
  • 1 stor gul lök
  • 2 msk neutral olja
  • 2 tsk strösocker
  • 2 tsk vittvinsvinäger
  • 3 sardellfiléer
  • en nypa salt
  • 65 g rucola
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 50 g parmesan
  • 2 msk pinjenötter
  • ca 1/2 dl olivolja
  • 1/4 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så:

  1. Skär auberginen i skivor, ca 1 cm tjocka. Strö lite salt över varje skiva, lägg i ett durkslag i ca 1 timme så att vätskan rinner av. Skölj och torka med hushållspapper.
  2. För att göra pizzadegen, smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av vattnet i bunken och rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt sedan resten av vattnet, olivolja och salt. Blnda i nästan allt vetemjöl och arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Tillsätt mer mjöl vid behov. Täck med en bakduk och låt jäsa i ca 2 timmar.
  3. Under tiden, skala och skiva löken tunt. Fräs i olja på låg värme tills löken har mjuknat. Tillsätt socker, vinäger och sardeller och fortsätt fräs i ca 30 minuter, tills löken har karamelliserats. Tillsätt salt.
  4. Mixa alla ingredienser till rucolapeston i en matberedare eller med mixerstav.
  5. Värm ugnen till 250 grader.
  6. Fräs auberginen, på både sidor, i en stekpanna med rikligt med olja. Låt rinna av på hushållspapper.
  7. Kavla ut degen. Lägg degen på en bakplåt, täckt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i ca 5 minuter. Ta ut och fördela mozzarella, aubergine och lök över pizzan. Grädda till osten har smält och börjar bli lite gyllene. Ringla över rucolapesto. Strö över russin och pinjenötter. Salta och peppra.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Spaghetti med salsiccia i en mustig tomatsås

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x