
Ibland vill jag ha en lite ”finare” pizza med typ bresaola och rucola. När jag var i Italien nyligen sedan testade jag med tonfisk och lök – vilket får numera klassas som min favorit. Idag bjuder vi dock på denna skönhet – Siciliansk pizza bianca med aubergine, rucolapesto, sultanrussin och karamelliserad lök
Antal: 1 pizza, ca 10 bitar portioner
Ingredienser:
- 1 aubergine
- ca 1 dl rapsolja
- 2 mozzarella
- ½ dl sultanrussin (eller gula russin)
- ½ dl rostade pinjenötter
- en stor nypa flingsalt
- en stor nypa nymalen svartpeppar
- 12 g (ca 1/4 paket) jäst
- 1 ¼ dl vatten
- 1 msk olivolja
- ½ tsk salt
- ca 3 dl vetemjöl
- 1 stor gul lök
- 2 msk neutral olja
- 2 tsk strösocker
- 2 tsk vittvinsvinäger
- 3 sardellfiléer
- en nypa salt
- 65 g rucola
- 1 liten vitlöksklyfta
- 50 g parmesan
- 2 msk pinjenötter
- ca 1/2 dl olivolja
- 1/4 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Gör så:
- Skär auberginen i skivor, ca 1 cm tjocka. Strö lite salt över varje skiva, lägg i ett durkslag i ca 1 timme så att vätskan rinner av. Skölj och torka med hushållspapper.
- För att göra pizzadegen, smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av vattnet i bunken och rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt sedan resten av vattnet, olivolja och salt. Blnda i nästan allt vetemjöl och arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Tillsätt mer mjöl vid behov. Täck med en bakduk och låt jäsa i ca 2 timmar.
- Under tiden, skala och skiva löken tunt. Fräs i olja på låg värme tills löken har mjuknat. Tillsätt socker, vinäger och sardeller och fortsätt fräs i ca 30 minuter, tills löken har karamelliserats. Tillsätt salt.
- Mixa alla ingredienser till rucolapeston i en matberedare eller med mixerstav.
- Värm ugnen till 250 grader.
- Fräs auberginen, på både sidor, i en stekpanna med rikligt med olja. Låt rinna av på hushållspapper.
- Kavla ut degen. Lägg degen på en bakplåt, täckt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i ca 5 minuter. Ta ut och fördela mozzarella, aubergine och lök över pizzan. Grädda till osten har smält och börjar bli lite gyllene. Ringla över rucolapesto. Strö över russin och pinjenötter. Salta och peppra.


