
Nypon är rätt tåliga mot kylan och än kan man hitta dem på buskarna – även om bladen har fallit av. Passa på då och gör dessa ljuvliga nyponinkokta päron med amarettogrädde.
Antal: 4 portioner portioner
Ingredienser:
- 3 dl (ca 150 g) färska nypon
- 10 -12 dl vatten
- 1 dl strösocker
- ½ vaniljstång
- 1 msk färskpressad citronsaft
- 4 päron
- 4 påsar nyponte
- 2 dl vispgrädde
- Amaretto (mandellikör)
- 1 dl rostade mandelspån
- I detta recept använder vi både färska nypon och nyponté. Använd gärna en nyponté med hibiskus så får päronen en fin färg!
Gör så:
- Plocka bort stjälkar och skär bort blomfästet på nyponen. Skölj ordentligt.
- Lägg nypon och 1 liter vatten i en kastrull och koka upp. Låt sjuda under lock i 20-30 minuter, eller tills de är mjuka.
- Mosa nyponen lätt med en potatisstöt och ställ ner kastrullen i ett vattenbad för att svalna.
- Sila av vätskan ner i en ren kastrull. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg ner stången tillsammans med citronsaft och socker. Värm tills sockret har lösts upp. Lägg ner nypontepåsar.
- Skala päronen men behåll kvisten på. Koka upp nyponvätskan och lägg försiktig ner päronen i kastrullen. Fyll eventuellt på med mer vatten tills päronen är precis täckta. Sjud på låg värme i ca 15 minuter eller tills päronen är lite mjuka, beroende på hur mogna och hårda de är.
- Ta av kastrullen från värmen och låt päronen svalna i nyponvätskan. Försiktigt plocka upp päronen ur kastrullen och lägg åt sidan. Släng tepåsarna. Koka upp vätskan och reducera något.
- Vispa grädden och smaka av med Amaretto. Servera päronen med nyponsås, amarettogrädde och rostade mandelspån.


