
Gud va vi älskar hallon. Och både har turen att ha vildhallon som växer i våra trädgårdar. Efter vi har ätit oss mätta på dem brukar vi baka denna kaka. Den är ljuvligt god – och eftersom den bakas på både jäst och bakpulver har den en riktig härlig konsistens.
Antal: 10-12 bitar portioner
Ingredienser:
- 1 dl mjölk
- 25 g jäst
- 1 ägg
- ½ dl strösocker
- 1 tsk bakpulver
- ½ tsk salt
- ca 6 dl vetemjöl
- 100 g smör
- 125 g smör
- 1 ½ dl florsocker
- ½ dl strösocker
- ca 2 dl hallon
- 1 vispat ägg till pensling
- Pärlsocker till garnering
Gör så:
- Klä en rund bakform med löstagbar botten med bakplåtspapper.
- Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll ner mjölken och rör tills jästen har lösts upp.
- Tillsätt ägg, socker, bakpulver, salt och vetemjöl. Hyvla ner smöret. Blanda till en smidig deg.
- Platta ut degen till en rundel och lägg i botten på formen. Tryck ut degen så den täcker hela botten. Täck formen med lite plastfolie och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
- Under tiden, blanda smör, florsocker och strösocker. Fyll en sprits med tyll (med stort hål).
- Värm ugnen till 200 grader.
- Klipp små snittar i degen, tryck ner spritsen i hålen och fyll med smörkräm. (Var försiktig så du inte trycker ner tyllen hela vägen till botten).
- Pensla degen med ägg. Tryck försiktigt ner hallon i hålen med smörkrämen. Gör även ytterligare några snitt där du trycker ner endast hallon. Strö pärlsocker över kakan.
- Grädda i botten av ugnen i ca 45 minuter. Lägg lite folie över kakan om den börjar få för mycket färg.


