
Idag bjuder vi på denna saftiga och goda mjuk pepparkaka med smak av apelsin och lingon.
Ingredienser:
- 100 g smör
- 2 1/2 dl farinsocker
- 1 1/2 dl gräddfil eller filmjölk
- 2 ägg
- 3 dl vetemjöl
- 1 msk malen kanel
- 1/2 tsk malen kryddnejlika
- 1 tsk malen ingefära
- 1 tsk malen kardemumma
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bikarbonat
- 1 rivet skal från apelsin
- 1/2 – 1 dl frysta lingon, tinade och avrunna
- 3 dl florsocker
- ca 2 msk vatten
- lingon till garnering
Gör så:
- Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en hålform.
- Vispa smör och socker luftigt. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om. Blanda ner gräddfil eller filmjölk.
- Rör ihop de torra ingredienserna samt apelsinskalen och rör ner i smeten. Rör i lingonen och häll upp smeten i formen.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 40 min, eller tills en provsticka kommer ut torr. Vänd ut kakan på ett galler och låt svalna.
- Vispa ihop florsocker och vatten till en trögflytande glasyr. Häll över kakan.
- Garnera med lingon.


