
Bagels är ett judiskt bröd som finns i varenda New York-deli (och alla andra mataffärer för den delen), ofta serverat med cream cheese och rökt lax. Bagelns täta och sega konsistens får man genom att koka brödet innan det gräddas.
Antal: 10 stycken portioner
Ingredienser:
- 12 g färsk jäst
- 3 ½ dl vatten
- 2 msk maltsirap eller honung
- ½ msk salt
- ca 540 g (ca 9 dl) vetemjöl special
- mannagryn eller polenta till bakplåten
- 3 liter vatten
- 2 msk salt
- 1 msk bikarbonat
- 1 uppvispat ägg
- 1 msk vatten
- sesamfrön eller vallmofrön
Gör så:
- Smula ner jästen i en bunke. Häll i vattnet och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt maltsirap eller honung, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen riktigt smidig i maskin eller för hand.
- Lägg i en oljad bunke, täck med plastfolie och ställ in i kylskåpet. Låt jäsa i ca 8 timmar eller över natten.
- Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk, dela den i tio bitar och rulla till bollar. Låt vila i 10 minuter. Rundriv varje degbit till en boll. Tryck ner ett mjölat finger mitt i bollen och dra och snurra så att du får en ring, ca 10 cm.
- Lägg på en plåt med bakplåtspapper täckt med mannagryn eller polenta så att de inte fastnar i pappret. Täck med en handduk och låt jäsa i cirka 30 minuter.
- Värm ugnen till 225 grader.
- Koka upp vatten, salt och bikarbonat i en stor kastrull. Lägg ett par ringar åt gången i vattnet, utan att de trängs. Låt sjuda 2 minuter på varje sida. Ta upp ringarna med en hålslev, låt rinna av och lägg tillbaka på en bakplåt med ett rent bakplåtspapper.
- Blanda det uppvispade ägget med vatten. Pensla på bröden och strö över fröna. Grädda ringarna i ugnen i 12 – 15 minuter eller tills de är gyllenbruna. Låt svalna på ett galler.


