
Idag åker grillen fram och mackor ska grillas! Men inte vilken macka som helst – utan vi gör en en mack-variant av den kända italienska melanzane alla parmigiana. Se till att ha några servetter till hands då denna macka är härligt mojsig och kladdig.
Antal: 4 mackor portioner
Ingredienser:
- 1 aubergine
- 2 tsk salt
- 8 skivor vitt bröd
- 2 mozzarella
- 50 g parmesan
- 1 kruka basilika
- olivolja till pensling
- 1/2 schalottenlök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk olivolja
- 400 g krossade tomater
- 1 msk tomatpuré
- 1 tsk strösocker
- 1/4 tsk torkad oregano
- 1/4 tsk salt
- 1 nypa malen svartpeppar
Gör så:
- Skär auberginerna i skivor, ca 1 cm tjocka. Salta auberginen på både sidor och lägg i ett durkslag. Låt stå i 30 minuter.
- Tomatsås: Skala lök och vitlök och finhacka. Stek i olja i några minuter i en kastrull. Tillsätt tomater, tomatpuré, socker och kryddorna. Koka upp och låt sjuda i 30 minuter. Rör om då och då. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och peppar.
- Skölj aubergineskivorna i kallt vatten. Torka sedan med hushållspapper. Pensla med olivolja. Grilla auberginen tills den är genomstekt. Grilla brödskivorna tills de får fina grillränder.
- Varva tomatsås, aubergine, basilikablad, mozzarella och parmesan mellan två brödskivor. Vill man att mozzarellan ska smälta lite kan man ställ tillbaka mackorna på grillen och värma över indirekt värme i några minuter. Skär i trekanter. Fäst gärna ihop med en grillpinne eller tandpetare. Servera direkt.


