Strawberry Shortcake är en klassisk amerikansk dessert. Shortcake är som scones. Vill du inte servera alla på en gång går de utmärkt att frysa in. Lägg dem då i frysen så fort de svalnat så smakar de som nygräddade när de sedan tinas.

Antal: ca 8 stycken portioner
Ingredienser:
Shortcakes
- 7 ½ dl vetemjöl
- 2 1/2 tsk bakpulver
- 225 g smör
- 2 ½ dl mjölk
- 1 dl strösocker
- 25 g smör
Jordgubbar
- 750 g jordgubbar
- 4 msk strösocker
Till servering
- 2 – 3 dl vispgrädde
Gör så:
Shortcakes
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda mjöl och bakpulver.
- Skär det kalla smöret i små kuber, ca 1 x 1 cm.
- Lägg ner smöret i mjölet och nyp ihop tills en smulig massa, som är ärtstora klumpar.
- Blanda mjölk och socker och rör ner i mjöl- och smörblandningen.
- Blanda med en gaffel till en deg som håller ihop. Överarbeta inte degen!
- Lägg degen på en mjölad arbetsbänk och pressa eller försiktigt kavla ut den till en rektangel, ca 1 cm tjock.
- Bre ut det rumsvarma smöret jämnt över degen.
- Vik ett treslag (dvs vik in ena kortsidan mot mitten, vik sedan in den andra kortsidan så att du får tre lager).
- Gör likadant ytterligare två gånger, (dvs kavla ut till ca 1 cm tjock och vik).
- Avsluta med att trycka eller kavla ut degen till en rektangel, ca 2 cm tjock.
- Skär degen i 8 rutor.
- Lägg rutorna på en plåt täckt med bakplåtspapper. Lägg dem intill varandra, då blir de högre när de gräddas.
- Grädda i 20-25 minuter. Täck med folie ifall de börjar få för mycket färg.
- Ta ut från ugnen och pensla med lite smält smör. Låt svalna och bryt sedan isär sconesen.
Jordgubbar
- Ansa jordgubbarna och skär i skivor.
- Blanda jordgubbarna med socker och fördela dem sedan jämnt över en plåt täckt med bakplåtspapper.
- Rosta jordgubbarna i ugnen i ca 20 minuter eller tills de har börjat att vätska av sig. Låt svalna
Till servering
- Vispa grädden
- Vid servering toppa varje scones med grädde och rostade jordgubbar.


