
En favorit på midsommarbordet, denna lax- och creamcheesetårta på kavringsbotten toppad med löjrom är både läcker och enkel att förbereda.
Antal: 10-12 bitar portioner
Ingredienser:
- 200 g kavring
- 75 g smör
- 4 gelatinblad
- 150 g varmrökt lax
- 150 g kallrökt lax
- 300 g cream cheese eller annan färskost
- 1 dl crème fraiche
- 1 tsk rivet citronskal
- salt
- vitpeppar
- 80 g löjrom eller stenbitsrom
- ca 8 rädisor, gärna blandade färger, skivade
- 1 msk hackad gräslök
- ev. gräslöksblommor till garnering
Gör så:
- Klä en pajform med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter, med plastfolie.
- Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
- Mixa kavringen i en matberedare till små smulor och blanda med det smälta smöret. Tryck ut smulorna i botten på formen.
- Hacka den kallrökta laxen.
- Rör ihop den varmrökta laxen, kallrökta laxen, färskost, crème fraiche och citronskal till en kräm. Smaka av med salt och vitpeppar.
- Ta upp gelatinbladen ur vattnet. I en kastrull, smält gelatinbladen över svag värme med några matskedar av krämen. Blanda sedan med resten av krämen.
- Bred ut fyllningen över kavringsbotten.
- Låt stå kallt i minst 3 timmar eller tills fyllningen stelnar.
- När fyllningen har stelnat, lyft försiktigt upp cheesecaken med hjälp av plastfolien.
- Garnera med löjrom och rädisor.
- Strö gräslök och eventuellt gräslöksblommor över pajen.
- Tips! Blöt en kniv i varmt vatten när ni ska skära upp tårtan.


