
Oftast vill vi hålla det superenkelt på midsommar men ibland kan det vara roligt att lyxa till det lite. Isad jordgubb- och rabarbersoppa med jordgubbspärlor och harsyra är ljuvligt gott och faktiskt inte särskilt svårt att göra. Det blir extra effektfullt att lägga upp pärlorna, harsyra och en kula glass vackert i en djuptallrik – för att sedan hälla upp den iskalla soppan framför dina gäster. Imponerande vackert och gott!Foto Helen Pe
Antal: ca 4 portioner portioner
Ingredienser:
- ca 300 g jordgubbar
- ca 200 g rabarber
- 1/2 vaniljstång
- 6 dl vatten
- 1 ½ dl strösocker
- 1-2 tsk färskpressad citron
- 1 dl jordgubbssaft
- 4 tsk gelatinpulver
- 5 dl rapsolja eller matolja
- vaniljglass
- harsyra
Gör så:
- Börja med att göra jordgubbpärlor. Häll oljan i ett högt glas och ställ in i frysen. Låt stå i flera timmar så det blir riktigt kallt.
- Blanda gelatinpulver och vatten i en skål. Låt stå och svälla i några minuter.
- Värm upp saften och häll över gelatinet. Rör om tills gelatinet har lösts upp.
- Ta fram glaset med oljan ur frysen och ställ i en skål fylld med is och lite vatten.
- Fyll en pipett eller en sprutflaska med saftblandningen och tryck ut små droppar ner i oljan. De kommer formas till små pärlor och sakta sjunka till bottnen.
- Lyft upp pärlorna med jämna mellanrum och skölj av dem i en sil under kallt vatten. Lägg åt sidan. Man måste jobba relativt snabbt så att inte saften börjar stelna innan man har hunnit göra klart alla pärlor.
- Ansa och halvera jordgubbarna till soppan
- Skölj och skär rabarbern i bitar
- Lägg jordgubbar och rabarber i en kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg även i stången. Tillsätt vatten och socker och låt koka upp. Sjud i ca 10 minuter eller tills rabarberna är mjuka.
- Mosa dem lite lätt och sila genom en saftduk eller en finmaskig sil. Smaka av med citronsaft.
- Låt soppan svalna och ställ sedan i frysen tills den är riktigt kall – men utan att frysa
- Lägg jordgubbspärlorna i djupa tallrikar (gärna iskalla) tillsammans med lite harsyra och en kula vaniljglass
- Häll på soppan framför gästerna


