En krämig broccolisoppa med nässlor, kirskål och löktrav som är perfekt att göra med ogräs från trädgården.

Antal: 4 portioner portioner
Ingredienser:
- 1 gul lök
- 1 vitlök
- ca 500 g broccoli
- 3 potatisar
- 2 msk olivolja
- ca 1 liter höns- eller grönsaksbuljong
- 1 liter nässlor, kirskål och/eller löktrav
- ca 1 dl crème fraîche
Gör så här:
- Skala och hacka lök och vitlök.
- Skölj och skär/bryt broccolin i bitar.
- Rensa och skölj ogräset.
- Fräs lök i olivolja i några minuter i en kastrull.
- Tillsätt broccoli, potatis och fräs i några minuter.
- Tillsätt buljong och koka upp.
- Låt koka i 10-15 minuter, eller tills potatisen är mjuk.
- Rör ner ogräs, låt koka i ca 1 minut och kör sedan soppan i en matberedare eller med mixerstav tills den är slät.
- Rör i crème fraîche, värm soppan lite till och smaka av med salt och peppar.
- Späd eventuellt med mer buljong om så önskas.
Att tänka på när du tillagar och äter ogräs
- Plocka inte ogräs invid stora bilvägar eller gödselstackar då kan vara förorenade av avgaser och kväve
- Använd handskar när du plockar nässlor
- Rensa och skölj ogräset noggrant, helst flera gånger. Plock bort skräp och grova stjälkar
- Plocka bladen när de är späda
- Plocka endast om du till 100% är säker på att det är ätbart


