
Dessa picklade räkor med citrongräs och chili tillsammans med citronmajonnäs är så vansinnigt gott. Ibland serverar vi dem på några rostade baguetteskivor som tilltugg (passar perfekt till studentbjudning) – och ibland lyxar vi till det och gör en rejäl macka.
Antal: ca 12 st tilltugg eller 2 mackor portioner
Ingredienser:
- ca 1/2 baguette
- ca 2 dl majonnäs
- ½ rivet skal från citron
- ca 500 g räkor med skal
- ¼ gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- ½ – 1 röd chili
- 1 citrongräs
- ½ liten citron
- ½ lime
- ½ tsk hela fänkålsfrön
- ½ tsk svart senapsfrön
- ½ tsk hela korianderfrön
- 1 lagerblad
- 3 vitpepparkorn
- 1 msk vitvinsvinäger
- ¾ dl olivolja plus lite extra för pensling
- 2 msk färskpressad citron
- 1 tsk strösocker
- 2 msk finhackad persilja
Gör så:
- Skala räkorna. Skala även lök och vitlök och skiva dem tunt. Skiva och kärna ur chilin. Skiva citrongräset fint och skär citron- och limehalvan i tunna skivor. Blanda alla ingredienser förutom persiljan i en burk med tättsittande lock. Låt stå i kylen i några timmar. Rör om då och då.
- Rör ihop majonnäs och citronskal.
- Värm ugnen till 200 grader. Skär baguetten i ca 1 ½ cm breda skivor (om du ska göra tilltugg). Halvera baguetten på längden och sen på bredden (om du ska göra mackor) Pensla på lite olivolja och rosta i ugnen i några minuter tills brödet blir gyllenbrunt. Ta ut från ugnen och låt svalna.
- Blanda ner persilja i räkorna. Bred lite citronmajonnäs på brödskivorna och toppa med de picklade räkorna.


