
Idag bjuder vi på en härlig krämig sparrissoppa med havskorall och ramslöksolja. Får du inte tag på ramslök kan du prova att byta ut den mot t ex löktrav som i princip finns att plock i vilken trädgård eller park som helst. Det går även bra att använda klassisk pesto om man så vill – öka mängden olja helt enkelt.
Antal: 4 portioner portioner
Ingredienser:
- 2 schalottenlök
- 1 msk smör
- ca 500 g sparris
- 5 dl höns- eller grönsaksbuljong
- 1/2 dl vitt vin
- 2-3 dl vispgrädde
- salt och peppar
- 15 blad ramslök
- 1 dl olivolja av god kvalité
- 1 krm salt
- ca 100 g havskorall
- rivet citronskal och krasse till garnering
- Havskorall kallas även för sjökorall, glasört eller havsfänkål. Kan oftast hittas bland grönsaker eller i den manuella fiskdisken i livsmedelsaffärer.
Gör så:
- Finhacka löken. Skiva sparrisen. (Ta bort den träiga nedre delen och spar några av topparna för garnering).
- Smält smöret i en kastrull och fräs löken i den i några minuter. Tillsätt sparris, buljong och vitt vin. Låt koka i ca 10 minuter.
- Mixa till en slät soppa. Tillsätt grädde och värm. Smaka av med salt och peppar.
- För att göra ramslöksolja – mixa ramslök, olja och salt.
- Blanchera havskorallen i kokande vatten i ca 30 sekunder och sparristopparna i 1 minut.
- Häll upp soppan i skålar. Toppa med havskorall och sparristoppar. Ringla över lite ramslöksolja. Garnera med krasse och citronskal. Servera direkt.
- All ramslöksolja kommer inte gå åt, spar och använd till att smaksätta andra rätter.


