
En fräsch och somrig variant av smörgåstårta med lax, räkor och pepparrot. Perfekt som lättare huvudrätt vid en bröllopsbjudning eller som matigare förrätt vid sittande middag. Kan även serveras som lunch en solig sommardag.
Antal: ca 12 portioner portioner
Ingredienser:
- 9 skivor landgångsbröd
- ca 500 g varmrökt lax
- 200 g Philadelphia cream cheese
- 1/2 citron
- 2 kg oskalade räkor
- ca 2 dl crème fraîche
- 1 dl majonnäs
- 1/2 dl finhackad dill
- rivet skal från 1/2 citron
- en skvätt citronsaft
- salt och peppar
- ca 450 g Philadelphiacreamcheese
- ca 2 dl crème fraîche
- ca 3 msk riven pepparrot, eller efter smak
- salt
- Kallrökt lax
- Räkor
- Sparris
- Polkabetor
- Gulbetor
- Ärtskott
- Löjrom eller stenbitsrom
- Rädisor
- Dill
Gör så:
- Rör ihop lax, cream cheese och citronsaft- och skal.
- Vill man göra lite enklare kan man göra små fyrkantiga smörgåstårtor istället för runda. Strunta då i att stansa ut rundlar och istället montera ihop 3 lager med hela landgångskivor. Skär sedan i 4 rutor.
- Dekorera tårtan generöst med valfria ingredienser. Tryck försiktigt fast ärtskott runtom kanten. Gör gärna tunna skivor av betorna med en mandolin. Skär ett snitt som går in till mitten och vik sedan skivan så att den får en fin form (som man gör med citronskivor). Man kan även använda en grönsakssvarv för att göra fina spiraler av betorna. Tänk på att lägga betorna i blöt om de skärs i förväg – annars missfärgas de. Dock kan polkabetor förlora lite av sin färg om de blötläggs – därför är de finast om de skärs strax innan de serveras. Den kallrökta laxen är fin att forma som små rosor. Sparris kan skäras tunt på längden och sen snurras till en spiral – alternativ kan man dekorera med endast sparristoppar.
- I förväg: Smörgåstårtan kan monteras ihop dagen innan. Plasta in väl och förvara i kylskåpet. Bred på pepparrotskrämen och garnera samma dag. Förvara smörgåstårtan i kylskåpet till strax innan servering.
- Skala räkorna och hacka fint
- Blanda räkorna med crème fraîche, majonnäs, dill, citronskal och citronsaft
- Smaka av med salt och peppar
- Blanda ihop pepparrotskrämen genom att blanda cream cheese, crème fraîche och pepparrot
- Smaka av med salt.
- Stansa ut 4 rundlar ur varje brödskiva
- Bred ut laxröran jämt på på 12 av rundlarna. Lägg en brödrundel ovanpå varje och bred sedan ut skagenröran jämt på varje rundel. Lägg de resterande rundlarna högst upp.
- Bred ut pepparrotskräm jämt runtom varje liten tårta
- Vill man göra lite enklare kan man göra små fyrkantiga smörgåstårtor istället för runda. Strunta då i att stansa ut rundlar och istället montera ihop 3 lager med hela landgångskivor. Skär sedan i 4 rutor.
- Smörgåstårtan kan monteras ihop dagen innan. Plasta in väl och förvara i kylskåpet. Bred på pepparrotskrämen och garnera samma dag. Förvara smörgåstårtan i kylskåpet till strax innan servering.
- Vill man göra lite enklare kan man göra små fyrkantiga smörgåstårtor istället för runda. Strunta då i att stansa ut rundlar och istället montera ihop 3 lager med hela landgångskivor. Skär sedan i 4 rutor.
- Smörgåstårtan kan monteras ihop dagen innan. Plasta in väl och förvara i kylskåpet. Bred på pepparrotskrämen och garnera samma dag. Förvara smörgåstårtan i kylskåpet till strax innan servering.


