Ört­marinerad fläskfilé med rabarber, betor och chèvre

En härlig sommarmiddag med örtmarinerad fläskfilé samt en sallad på rabarber, rucola, betor och chèvre.Foto: Lisa Björner

Antal: 4 portioner portioner

Ingredienser:

  • ca 600 g fläskfilé
  • 25 g smör
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl hårt packad färsk basilika
  • 2 msk hackad rosmarin
  • 3 msk repad timjan
  • 1 msk hackad salvia
  • 1-2 msk olivolja
  • ½ tsk salt
  • 2 msk strösocker
  • 100 g rabarber
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • 3 msk honung
  • 1 tsk rivet citronskal
  • en nypa salt
  • 65 g rucola
  • 200 g färsk chèvre, smulad
  • 300 g späda betor, gärna blandade som gulbetor, rödbetor och polkabetor
  • 1 dl blandade skott och groddar
  • flingsalt och nymalen svartpeppar

Gör så:

  1. Värm ugnen på 200 grader. Putsa bort senor samt fetthinnorna runtom fläskfilén.
  2. Blanda örter, olja, salt och socker i en matberedare till en röra.
  3. Hetta upp smör och olja i en stekpanna på medelhög värme. Bryn köttet runtom tills hela filén har fått färg.
  4. Lägg filén i en smord ugnssäker form och täck runtom med röran.
  5. Ställ in fläskfilén i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills innertemperaturen är ca 69 grader. Ta ut köttet och låt det vila i ca 10 minuter. Skär i skivor och servera med rabarbersalladen. Det går även bra att servera köttet kallt.
  6. Hyvla rabarben så tunt som möjligt, gärna med en mandolin. Vispa ihop vinäger, citronsaft, honung, citronskal och salt. Rör ihop vinaigretten med rabarbern och låt marinera i ca 10 minuter.
  7. Koka betorna mjuka. Gnugga bort skalet. Låt svalna och skär eventuellt i klyftor om de är stora.
  8. Varva rabarbern med rucola, chèvre, betor och blandande skott/groddar. Strö över lite nymalen svartpeppar och flingsalt.
  9. Servera med den örtmarinerade fläskfilén

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Mini-smörgås­tårtor

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x