En smarrig sallad med grillad bläckfisk, nudlar och en dressing med lime, ingefära och jalapeño.

Antal: 4 portioner portioner
Ingredienser:
- ca 500 g bläckfisk (se text om olika sorters bläckfisk efter receptet)
- ca 3 dl mjölk
- 3 msk rapsolja
- 1 msk pressad citronsaft
- rivet skal från ½ citron
- ¼ tsk salt
- ⅓ rödlök
- 150 g tunna risnudlar
- 200 g salladskål
- 100 g sockerärtor
- 10 rädisor
- blandade groddar och skott (t.ex. böngroddar, vattenkrasse, ärtskott, solrosskott)
Dressing
- 1 jalapeño eller grön chili
- 1 vitlöksklyfta
- ½ dl pressad limesaft
- ½ dl flytande honung
- 2 msk vit balsamvinäger
- 1 tsk riven färsk ingefära
- ½ dl färska korianderblad
- 1 dl olivolja
- salt och peppar
Gör så här:
- Rensa bläckfisktuben och dra bort brosket (om det inte redan är gjort). Lägg ner bläckfisken i mjölken och låt dra i cirka 1 timme för att möra köttet. Ta upp bläckfisken ur mjölken och skölj den. Blanda bläckfisken med olja, citronsaft- och skal samt salt. Marinera i minst 1 timme.
- Skala och skär rödlöken i tunna skivor och lägg i kallt vatten.
- Kärna ur jalapeñon till dressingen. Mixa den tillsammans med övriga ingredienser i matberedare eller med stavmixer till en slät dressing. Smaka av med salt och peppar.
- Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten och låt rinna av. Strimla salladskålen tunt. Skär sockerärtorna i tunna strimlor och rädisorna i skivor. Sila bort vattnet från rödlöken.
- Grilla bläckfisken runtom i ett par minuter i en het grillpanna. Skär bläckfisktuben i skivor.
- Lägg upp salladskålen i skålar eller på ett stort serveringsfat. Fördela nudlar, lök, sockerärtor, rädisor och bläckfisk ovanpå. Ringla över dressingen och toppa med skott och groddar. Servera direkt.
Bläckfisk
- Det kan ibland vara förvirrande att veta vad som som är vad när det gäller bläckfisk. Det finns nämligen två olika varianter (som man äter): 8-armad och 10-armad. Det som på engelska kallas ”squid” är den 10-armade, även känd som ”calamari”, och är mest igenkännbar i matlagning genom att man skär upp den i ringar och t ex friterar. Den 8-armade kallas ”octopus” på engelska (pulpo på spanska). Denna sorts bläckfisk kan var så liten som bara några centimeter – till 2 meter lång. I detta recept har vi använt både calamari och små 8-armade bläckfiskar.


