Svartvinbär- och långfils­glass

För oss är doften och smaken av svartvinbär våra första minnen av Sverige (vi är födda och till stor del uppväxta i USA). Vi minns när vi hälsade på vår mormor i Järvsö på somrarna och hon brukade alltid koka stora mängder saft och sylt. Vi minns också med värme när vi varje morgon satt på farstukvisten i sommarstugan och åt långfil med hemgjord svartvinbärssylt. Det var så fantastiskt gott. Receptet som vi delar med oss av idag – glass på svartvinbär och långfil – är inspirerat av just dessa ljuvliga minnen.

Antal: 4-6 portioner portioner

Ingredienser:

  • 5 dl långfil
  • 1 1/2–2 dl strösocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 1–2 dl svartvinbärssylt

Gör så:

Utan glassmaskin

  1. Blanda långfil och socker. Rör tills sockret har löst sig. Tillsätt grädden
  2. Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om ungefär var tjugonde minut under ca 3 timmar. När glassen är nästan klar brer man ut hälften av den i en form och sedan brer man hälften av sylten ovanpå. Gör ytterligare ett lager med resten av glassen och sylten. Ställ tillbaka formen i frysen i minst 1 timme.

Med glassmaskin

  1. Blanda långfil och socker. Rör tills sockret har löst sig. Tillsätt grädden
  2. När glassen är nästan klar brer man ut hälften av den i en form och brer sedan ut hälften av sylten ovanpå. Gör ytterligare ett lager med resten av glassen och sylten. Ställ tillbaka formen i frysen och låt stå i ca 1 timme

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Waldorfsallad

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x