
Vit gazpacho, eller ”ajo blanco” – en fräsch kall spansk soppa som även går utmärkt att servera varm. Här har vi adderat en svensk touch genom att ringla över ramslöksolja. Får du inte tag i ramslök kan du byta ut den mot gräslök.Foto Lisa Björner.
Antal: 4 portioner portioner
Ingredienser:
- 3 hela vitlök
- 2 msk olivolja
- 1 gul lök
- 1 ½ dl brödsmulor (1-2 skivor vitt bröd)
- 1 ½ dl mandel
- ca 1 liter höns- eller grönsaksbuljong
- 1/2 tsk salt
- 1 krm peppar
- 25 g ramslök
- 1 dl jungfru olivolja
- 1 krm salt
Gör så:
- Mixa ingredienserna till ramslöksoljan slät.
- Värm ugnen till 175 grader. Smörj en ugnsfast form med 1 msk av olivoljan. Skär vitlökarna i två delar tvärs över klyftorna och lägg dem med snittytan ner i formen. Rosta i ugnen i cirka 30 minuter. Ta ut vitlöken ur ugnen och låt svalna.
- Under tiden, fräs den gula löken i resten av oljan över låg värme i cirka 20 minuter.
- Rosta brödsmulorna och mandeln var för sig i ugnen eller i en torr stekpanna.
- Tryck försiktigt ut vitlökarna ur skalen. Mixa dem tillsammans med lök, mandel och brödsmulor i matberedare eller med stavmixer. Häll i lite av buljongen och kör till en slät massa. Blanda i resten av buljongen.
- Smaka av med salt och peppar. Låt soppan stå i kylskåpet i minst 1 timme (om du vill ha den kall) så att den är riktigt kall vid serveringen.
- Fördela soppan i kylda glas eller skålar. Ringla över ramslöksoljan och strö över nymalen svartpeppar.


