
Ett roligt och gott sätt att göra rösti är att grädda dem i ett våffeljärn. Ännu godare blir det när man sen toppar med smörstekt spenat, prosciutto och ett pocherat ägg med en härlig rinnig äggula. En rätt som passar till alla tillfällen – middag, lunch, brunch eller lite lyxigare frukost.
Antal: 4 stycken portioner
Ingredienser:
- 1 kg fast potatis
- 1 liten lök
- ½ msk rapsolja
- 1 tsk salt
- 1 krm malen svartpeppar
- 4 ägg
- 1/2 tsk ättiksprit
- 1/2 tsk salt
- ca 150 g färsk babyspenat
- 1 msk smör
- ca 70 g proscuitto
- Smör till pensling
- Krasse till garnering
- salt och svartpeppar
Gör så:
- Koka potatisen med skal på, i ca 10 minuter. De ska fortfarande vara något hårda och ej vara helt genomkokta. Sila av vattnet och låt svalna. Lägg sedan i kylskåp i några timmar för att kallna helt.
- Stek löken i olja i några minuter tills den är mjuk. Skala och riv potatisen grovt. Rör försiktigt ihop med lök, salt och peppar.
- Pochera äggen genom att fylla en kastrull med vatten. Tillsätt ättiksprit och salt i kastrullen och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda. Pochera ett ägg i taget. Knäck ett ägg i en kopp. Rör upp en virvel i vattnet med en sked och låt ägget försiktigt glida ner i vattnet i mitten av virveln. Låt ägget sjuda i 1 – 2 minuter eller tills äggvitan har stelnat men gulan är fortfarande lös. Ta försiktigt upp ägget med en hålslev och låt rinna av. Lägg åt sidan. Gör likadant med resterande ägg.
- Värm ett våffeljärn och pensla med smör, även på locket. Fördela potatisen i våffeljärnet och grädda tills rösti-våfflorna är gyllenbruna. Var försiktig med att lyfta på locket för tidigt.
- Stek spenaten i smör i en stekpanna tills den sjunker ihop. Salta.
- Fördela spenat och prosciutto på rösti-våfflorna och toppa med de pocherade äggen. Garnera med krasse och svartpeppar.


