
En fräsch glasnudelsallad med lime-inkokt lax, krispiga grönsaker och en spännande sötsyrlig lime- och jalapenodressing.
Antal: 4 portioner portioner
Ingredienser:
- 600 g färsk lax (utan skinn)
- 150 g glasnudlar
- 8 stycken sparris
- 150 g sockerärtor
- 150 g sojabönor
- ca 65 g blandsallad
- skivade rädisor
- färsk koriander till garnering
- peppar och salt
- 1 ½ liter vatten
- 1 msk ättiksprit
- 1 msk salt
- 2 lagerblad
- 4 vitpepparkorn
- 1 rivet skal från lime
- 1 saft från lime
- 1 jalapeño eller grön chili, urkärnad
- pressad vitlöksklyfta
- ½ dl pressad limesaft
- 3 msk flytande honung
- 2 msk vit balsamvinäger
- 1 tsk riven färsk ingefära
- 1 dl färska korianderblad, hårt packade
- 1/2 dl färsk mynta
- 1/2 dl olivolja
Gör så:
- Skär laxen i mindre bitar. Koka upp vatten, ättiksprit och kryddor till lagen i en stor kastrull. Låt sjuda i några minuter. Lägg ner laxbitarna i lagen, koka upp igen och ta sedan av kastrullen från plattan. Låt laxen svalna i sin lag.
- Mixa ingredienserna till dressingen i matberedare eller med stavmixer till en slät dressing. Smaka av med salt och peppar.
- Koka glasnudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten och låt rinna av. Skär sparrisen i mindre bitar. Förväll sparris och sockerärtor. Skölj med kallt vatten.
- Lägg nudlar och grönsaker i en skål och ringla över lite av dressingen. Blanda försiktigt. Lägg upp salladen i skålar. Lägg på nudlarna och grönsakerna. Toppa med laxbitar och ringla över lite mer dressing. Garnera med rädisor och koriander. Servera resten av dressingen vid sidan av.


