
En av de traditioner som vi har tagit från Henriks familj är att äta gröt och julskinka kvällen innan julafton. På morgonen sätter jag en vörtbrödsdeg som får jäsa långsamt i kylskåpet under dagen för att sedan baka ut den på kvällen. Föreställ er nygriljerad skinka på nygräddat vörtbröd – med ett stort glas julmust (eller julöl).Idag bjuder vi på receptet på vörtbrödskrans. Receptet blir 2 kransar – jag brukar hänga upp den ena som dekoration.
Antal: 2 kransar portioner
Ingredienser:
- 100 g smör
- 1 flaska (33 cl) porter
- 1 flaska (33 cl) julmust
- 50 g jäst
- 1 dl mörk sirap
- 1 dl honung
- 1 msk salt
- 1 msk malda pomeransskal
- 2 tsk malen ingefära
- 1 tsk malda kryddnejlikor
- 2 dl russin
- ca 2 1/2 liter rågsikt
- vetemjöl till pudring
Gör så:
- Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sedan porter och julmust och värm degspadet till fingervarmt, 37 grader.
- Smula jästen i en bunke. Häll lite av degspadet i bunken och rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt sedan resten av degspadet samt sirap, honung, salt, kryddor, russin och det mesta av rågsikten, lite i taget.
- Arbeta degen riktigt smidig i maskin eller för hand. Knådar man degen för hand måste man göra det i minst 10 minuter. Tillsätt resten av mjölet vid behov. Strö lite mjöl över degen, täck med en bakduk och låt jäsa i ca 1 timme.
- Värm ugnen till 200°.
- Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela i två delar. Lägg bakplåtspapper på två bakplåtar och pudra generöst med vetemjöl över plåten. Lägg en deg på varsin plåt, gör ett hål i mitten och forma till en ring, ca 25 cm i diameter med ett hål på 15 cm i diameter. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
- Pudra lite vetemjöl över kransarna. Ta en kökssax, håll den i 45 graders vinkel och klipp på ovansidan av degen ända ner till plåten. Klipp med 5 cm mellanrum och efter varje klipp, dra spetsen utåt ifrån kransen. Rotera plåten under tiden för att enklare klippa i rätt vinkel. Grädda mitt i ugnen 25 – 30 min, eller till innertemperaturen är 95°. Låt svalna på galler.


