Sparris- och Västerbottensost­paj

Vi vill gärna hävda att det är den perfekta pajen. Vansinnigt god, busenkel att göra och passar till alla möjliga tillfällen.

Antal: 8-10 bitar portioner

Ingredienser:

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • lite iskallt vatten
  • ¼ tsk salt
  • 4 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 nypa salt
  • 1 knippe sparris
  • 300 g Västerbottensost eller annan vällagrad ost som t ex prästost

Gör så:

  1. Ta fram en pajform, 25 – 27 cm i diameter.
  2. Arbeta ihop smör, vetemjöl och salt för hand eller i en matberedare. Tillsätt några droppar vatten om degen känns för torr. Täck degen med plastfolie och ställ in i kylen i ca 30 minuter Kavla ut degen och täck en pajform alternativt tumma ut degen i en pajform. Ställ in formen i kylen i ytterligare 15 minuter.
  3. Under tiden värm ugnen till 200 grader. Nagga botten med en gaffel och grädda pajskalet i ugnen i ca 10 minuter.
  4. Under tiden, vispa äggen och blanda i mjölk, grädde och salt.
  5. Skär sparrisen i tunna skivor, spar topparna till garnering. Blanda ner sparrisen i fyllningen tillsammans med osten.
  6. Häll upp blandningen i pajskalet. Garnera med sparristopparna.
  7. Grädda mitt i ugnen i 30 – 40 minuter. Servera varm eller kall – gärna med en krispig sallad

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Vitbönsröra med löktrav och pitachips

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x