
Vi vill gärna hävda att det är den perfekta pajen. Vansinnigt god, busenkel att göra och passar till alla möjliga tillfällen.
Antal: 8-10 bitar portioner
Ingredienser:
- 125 g smör
- 3 dl vetemjöl
- lite iskallt vatten
- ¼ tsk salt
- 4 ägg
- 3 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde
- 1 nypa salt
- 1 knippe sparris
- 300 g Västerbottensost eller annan vällagrad ost som t ex prästost
Gör så:
- Ta fram en pajform, 25 – 27 cm i diameter.
- Arbeta ihop smör, vetemjöl och salt för hand eller i en matberedare. Tillsätt några droppar vatten om degen känns för torr. Täck degen med plastfolie och ställ in i kylen i ca 30 minuter Kavla ut degen och täck en pajform alternativt tumma ut degen i en pajform. Ställ in formen i kylen i ytterligare 15 minuter.
- Under tiden värm ugnen till 200 grader. Nagga botten med en gaffel och grädda pajskalet i ugnen i ca 10 minuter.
- Under tiden, vispa äggen och blanda i mjölk, grädde och salt.
- Skär sparrisen i tunna skivor, spar topparna till garnering. Blanda ner sparrisen i fyllningen tillsammans med osten.
- Häll upp blandningen i pajskalet. Garnera med sparristopparna.
- Grädda mitt i ugnen i 30 – 40 minuter. Servera varm eller kall – gärna med en krispig sallad


