
Hummer är ju en självklarhet på nyårsafton. Om inte annat för att det är bra pris på den då… Fast gott är det ju också. Speciellt om man serverar den på följande vis: chili- och vitlöksgratinerad med en sallad med kanderade citronskal och parmesan. Passar utmärkt som förrätt eller lättare varmrätt.
Antal: 4 portioner portioner
Ingredienser:
- 2 hummer
- 100 g smör
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- 3 msk hackad bladpersilja
- 2 tsk urkärnad finhackad röd chili
- 1 citron
- 1 dl strösocker
- 2 dl vatten
- 1 msk ljus sirap
- ca 175 g blandsallad
- 3 msk olivolja
- 1 msk rödvinsvinäger
- 50 g parmesanost
- efter smak flingsalt
- efter smak nymalen svartpeppar
Gör så:
- Börja med att göra kanderad citronskal. Tvätta citronen noggrant. Skär av skalet i långa tunna remsor med en vass kniv. Undvik att få med den beska vita delen. Skär sedan remsorna i långa smala strimlor. Häll rikligt med vatten i en kastrull. Lägg ner skalen, låt koka upp och sedan sjuda i 5 minuter. Sila bort vattnet. Koka socker, vatten och sirap i en kastrull till en lag på låg värme. Tillsätt skalen och låt koka, fortfarande på låg värme, i cirka 15 minuter eller tills lagen tjocknar. Ta kastrullen från värmen och låt skalen svalna i lagen. Ta upp citronskalen ur lagen.
- Sätt ugnen på grill, 250 grader. Dela hummern genom att placera kniven bakom huvudet och skär kroppen ner genom stjärten. Vänd hummern och skär igenom huvudet. Ta bort tarmen och magsäcken. Rör ihop smöret med vitlök, persilja och chili. Tillsätt några nypor salt och svartpeppar.Fördela smöret på köttsidan av humrarna. Lägg i en ugnsfast form.
- Rör ihop olivolja och rödvinsvinäger. Smaka av med salt och svartpeppar. Blanda vinägretten med salladen, parmesanosten och citronskalen.
- Gratinera humrarna i övre delen av ugnen tills den börja få färg, ca 5 minuter. Servera varma tillsammans med salladen.
- Spar gärna sirapen som blir över från de kanderade citronskalen och använd som smaksättning i t ex desserter eller cocktails.


