Franskt valnötsbröd

Ett enkelt och gott lite grövre lantbröd som smakar ljuvligt nygräddat till t ex en skål rykande het soppa.Foto: Helen PeReceptet har vi ursprungligen skrivet för tidningen Hembakat.

Antal: 1 limpa portioner

Ingredienser:

  • 25 g färsk jäst
  • 3 1/2 dl vatten
  • 1/2 msk raps- eller solrosolja
  • 1/2 msk salt
  • ca 100 g grovt rågmjöl
  • ca 360 g vetemjöl
  • 1 1/2 dl valnötskärnor

Gör så:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen har löst sig. Tillsätt olja och salt. Blanda i rågmjöl och nästan allt vetemjöl.
  2. Arbeta degen smidig i maskin (ca 10 minuter) eller för hand (ca 20 minuter). Tillsätt mer vetemjöl om det behövs. Tillsätt valnötterna.
  3. Låt degen jäsa övertäckt i ca 1 timme.
  4. Värm ugnen till 250 grader.
  5. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och forma den till en rund limpa. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 minuter.
  6. Grädda brödet på nedersta falsen i ca 15 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 15 – 20 minuter eller tills innertemperaturen är 98 grader. Täck med folie ifall den börjar få för mycket färg.
  7. Låt brödet svalna på ett galler.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Jordnötsrutor med dadlar, choklad och kokos

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x