
Ett enkelt och gott lite grövre lantbröd som smakar ljuvligt nygräddat till t ex en skål rykande het soppa.Foto: Helen PeReceptet har vi ursprungligen skrivet för tidningen Hembakat.
Antal: 1 limpa portioner
Ingredienser:
- 25 g färsk jäst
- 3 1/2 dl vatten
- 1/2 msk raps- eller solrosolja
- 1/2 msk salt
- ca 100 g grovt rågmjöl
- ca 360 g vetemjöl
- 1 1/2 dl valnötskärnor
Gör så:
- Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen har löst sig. Tillsätt olja och salt. Blanda i rågmjöl och nästan allt vetemjöl.
- Arbeta degen smidig i maskin (ca 10 minuter) eller för hand (ca 20 minuter). Tillsätt mer vetemjöl om det behövs. Tillsätt valnötterna.
- Låt degen jäsa övertäckt i ca 1 timme.
- Värm ugnen till 250 grader.
- Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och forma den till en rund limpa. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 minuter.
- Grädda brödet på nedersta falsen i ca 15 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 15 – 20 minuter eller tills innertemperaturen är 98 grader. Täck med folie ifall den börjar få för mycket färg.
- Låt brödet svalna på ett galler.


