Kolasås – så enkelt att göra och såå gott. Här bjuder vi på ett grundrecept med olika smakvariationer. Vad sägs om t ex kolasås med smak av lavendel, Earl Grey eller lakrits?

Antal: 3 dl portioner
Ingredienser:
- 2 dl vispgrädde
- 1⁄2 dl strösocker
- 1⁄2 dl farinsocker
- 1 dl ljus sirap
- 50 g smör
- en nypa salt
Gör så här:
- Blanda alla ingredienserna i en kastrull.
- Koka upp och låt sjuda i 10–15 minuter, tills såsen tjocknar något (den blir ännu tjockare när den svalnar).
- Servera varm eller kall.
- I en lufttät behållare i kylen håller såsen i 1–2 veckor.
- Tillsätt 1 tsk fleur de sel eller flingsalt när såsen har sjudit färdigt.
- Tillsätt 1 msk lakritspulver till övriga ingredienser.
- Tillsätt cirka 1 msk mörk rom till övriga ingredienser.
- Börja med att koka upp grädden med 2 påsar Earl Grey och 1 tsk lavendel.
- Ta kastrullen från värmen och låt stå och dra i cirka 1 timme.
- Sila grädden och fortsätt sedan att koka såsen enligt receptet.
Kolasås med fleur de sel
- Tillsätt 1 tsk fleur del sel eller flingsalt när såsen har sjudit färdigt
Lakritskolasås
- Tillsätt 1 msk lakritspulver till övriga ingredienser.
Butter rum-kolasås
- Tillsätt cirka 1 msk mörk rom till övriga ingredienser.
Lavendel- och Earl Grey-kolasås
- Börja med att koka upp grädden med 2 påsar Earl Grey och 1 tsk lavendel.
- Ta kastrullen från värmen och låt stå och dra i cirka 1 timme.
- Sila grädden och fortsätt sedan att koka såsen enligt receptet.


