Kolasås

Kolasås – så enkelt att göra och såå gott. Här bjuder vi på ett grundrecept med olika smakvariationer. Vad sägs om t ex kolasås med smak av lavendel, Earl Grey eller lakrits?

Antal: 3 dl portioner

Ingredienser:

  • 2 dl vispgrädde
  • 1⁄2 dl strösocker
  • 1⁄2 dl farinsocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 50 g smör
  • en nypa salt

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienserna i en kastrull.
  2. Koka upp och låt sjuda i 10–15 minuter, tills såsen tjocknar något (den blir ännu tjockare när den svalnar).
  3. Servera varm eller kall.
  4. I en lufttät behållare i kylen håller såsen i 1–2 veckor.
  5. Tillsätt 1 tsk fleur de sel eller flingsalt när såsen har sjudit färdigt.
  6. Tillsätt 1 msk lakritspulver till övriga ingredienser.
  7. Tillsätt cirka 1 msk mörk rom till övriga ingredienser.
  8. Börja med att koka upp grädden med 2 påsar Earl Grey och 1 tsk lavendel.
  9. Ta kastrullen från värmen och låt stå och dra i cirka 1 timme.
  10. Sila grädden och fortsätt sedan att koka såsen enligt receptet.

Kolasås med fleur de sel

  1. Tillsätt 1 tsk fleur del sel eller flingsalt när såsen har sjudit färdigt

Lakritskolasås

  1. Tillsätt 1 msk lakritspulver till övriga ingredienser.

Butter rum-kolasås

  1. Tillsätt cirka 1 msk mörk rom till övriga ingredienser.

Lavendel- och Earl Grey-kolasås

  1. Börja med att koka upp grädden med 2 påsar Earl Grey och 1 tsk lavendel.
  2. Ta kastrullen från värmen och låt stå och dra i cirka 1 timme.
  3. Sila grädden och fortsätt sedan att koka såsen enligt receptet.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Godaste morots­kakan

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x