Det blir mycket fika nu under sommaren. Framförallt måste vi ta till vara på den härliga bersån som Lisa och Lars upptäckte när de rensade ogräs i sin nya stuga. För det finns ju inget härligare ställe att fika än i en berså. Denna nektarin- och ingefärskaka är då en favorit…Receptet har vi ursprungligen skrivit för tidningen Allt om mat.

Antal: 8-10 bitar portioner
Ingredienser:
- 175 g rumsvarmt smör
- 2 dl strösocker
- 2 ägg
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk malen ingefära
- 1 tsk vaniljsocker
- 1/2 dl vatten
- 2 – 3 nektariner
- 3 msk mandelspån
Gör så här:
- Värm ugnen till 175 grader.
- Smörj och bröa en rund bakform, ca 1 1/2 liter.
- Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget.
- Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Tillsätt vattnet.
- Halvera nektarinerna, kärna ur och skär i skivor.
- Häll hälften av smeten i formen. Lägg i hälften av nektarinerna.
- Häll över resten av smeten och lägg ut resterande nektarinskivor på toppen. Strö över mandelspån.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
- Kakan är färdig när den släpper från kanten och en provsticka är torr.
- Låt kallna på ett galler och servera med vispgrädde, vaniljsås eller glass.


