
En favoritkola med smak av jordgubbar.
Antal: ca 24 stycken portioner
Ingredienser:
- 100 g smör
- 3 dl strösocker
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl ljus sirap
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 1 – 2 krm salt
- 3 msk frystorkade jordgubbar
Gör så:
- Smörj en liten form, ca 15 x 10 cm.
- Smält smöret i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser (förutom de torkade jordgubbarna).
- Koka upp över låg värme under omrörning tills allt socker har lösts upp. Ta bort eventuellt socker på sidorna av kastrullen med en blöt pensel.
- Öka värmen något och låt koka till en temperatur av 125 grader.
- Häll upp blandningen i formen.
- Strö över de torkade jordgubbarna. Märker du att de sjunker ner i kolan, vänta någon minut tills kolan har stelnat så pass att de inte sjunker ner – men att de ändå fastnar.
- Låt kallna och stelna. Skär sedan i rutor med en smord kniv. Slå in i bakplåtspapper.


