
Dessa italienska brödpinnar ställs normalt fram på bordet som ett litet tilltugg. Här gör vi två olika varianter – den traditionella som görs med jäst men även en lite snabbare variant som görs med bakpulver. Vi bjuder även på en massa olika smaksättningar – som ger ännu godare och vackrare grissinis.
Antal: ca 30 stycken per deg portioner
Ingredienser:
- 25 g jäst (½ paket)
- 2 dl vatten
- 1 tsk salt
- 1 msk raps- eller solrosolja
- 1 tsk strösocker
- 1 ägg, vispat
- 5–6 dl vetemjöl
- 1 ägg, lätt vispat
- flingsalt och/eller vallmofrön och torkade örter
- 5 dl vetemjöl
- ½ tsk salt
- 1 ½ tsk bakpulver
- 50 g smör, kylskåpskallt
- 1–1 ½ dl isvatten
- 2 msk olivolja
- flingsalt
Gör så:
- Smula jästen i en bunke.
- Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av vattnet i bunken och rör tills jästen har löst sig. Rör i resten av vattnet samt salt, olja, socker och ägg.
- Blanda i det mesta av vetemjölet och arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Tillsätt eventuellt mer mjöl.
- Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig. Dela den i 30 bitar och rulla till smala längder, cirka 25 cm långa. Lägg längderna på en plåt, smord eller med bakplåtspapper, och låt jäsa utan bakduk i cirka 20 minuter.
- Värm ugnen till 200 grader. Pensla försiktigt med ägg. Strö på salt och eventuellt vallmofrön och örter. Grädda i cirka 15 minuter. Låt svalna på galler.
- Värm ugnen till 175 grader.
- Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en matberedare. Klicka i smör och kör i några sekunder.
- Tillsätt isvatten i omgångar medan maskinen är igång tills det blir en smidig deg.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 30 bitar. Rulla bitarna till smala längder, cirka 25 cm långa. Lägg längderna på en plåt, smord eller med bakplåtspapper.
- Pensla med olivolja och strö över flingsalt. Grädda i cirka 15 minuter. Låt svalna på galler.
- Med västerbottensost:Tillsätt 1 dl riven västerbottensost i de torra ingredienserna.
- Med rödbeta:Koka 1 skalad rödbeta mjuk i vatten. Låt vattnet svalna och blanda sedan 2 msk av rödbetsvattnet med cirka 1 dl vatten och tillsätt i degen.
- Med morot:Tillsätt cirka 1 dl morotsjuice istället för vatten i degen.
- Med tomat:Tillsätt 2 msk tomatpuré blandad med cirka 1 dl vatten i degen.
- Med persilja:Mixa 1 dl persilja med 2–3 msk vatten till en puré. Blanda med cirka 1 dl isvatten och tillsätt i degen.
- Med parmesan:Tillsätt 1 dl riven parmesan innan mjölet tillsätts.
- Med citron och dill:Tillsätt 1 msk rivet citronskal och 1 msk hackad dill innan mjölet tillsätts.
- Med soltorkade tomater:Tillsätt 6 hackade soltorkade tomater i olja innan mjölet tillsätts.
- Med persilja och basilika:Tillsätt 1 msk hackad persilja och 1 msk hackad basilika i degen innan mjölet tillsätts.


