Lingon- och äppelchutney med apelsin

Vi älskar chutneys då det finns många olika goda variationer man kan göra på säsongens frukt och bär – som t ex denna lingonchutney med äpple, kanel och apelsin. För att smakerna ska mogna och gifta sig med varandra ska chutneyn helst stå till sig i några veckor innan den äts. Lingon- och äppelchutney är en god tillbehör både till grillat, söndagssteken och köttbullarna istället för lingonsylt. Eller varför inte till en riktigt »stinky« ost på ostbrickan?

Antal: ca 8 dl portioner

Ingredienser:

  • 400 g lingon
  • 1 rödlök
  • 200 g äpplen (skalad och tärnad)
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • ca 2 1/2 dl strösocker
  • 1 dl russin
  • 1/4 tsk malen kryddnejlika
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • rivet skal och saft från 1/2 apelsin
  • 1 kanelstång
  • salt

Gör så:

  1. Skala och hacka rödlök och äpple.
  2. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Rör tills sockret har lösts upp. Låt sjuda utan lock tills blandningen tjocknar, i cirka 1 timme. Rör om då och då. Smaka av med salt.
  3. Fördela chutneyn i varma, väl rengjorda burkar. Förslut, vänd upp och ner på burkarna och låt svalna. Förvara den mörkt och svalt.
  4. Oöppnad burk med chutney håller i minst 6 månader i kylen.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Triss i äpplen – äppelmos, äppelkompott och ”apple butter”

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x