Vi skryter alltid med att vi gör den godaste morotskakan – vi kallar den t om ”den ultimata morotskakan”. Hemligheten ligger nämligen i att puréa morötterna istället för att riva dem. Det tillsammans med krossad ananas resulterar i den saftigaste morotskakan någonsin!

Antal: 8-10 bitar portioner
Ingredienser:
- 2-3 medelstora eller 2 dl puré (250-300 g) morötter
- 4 dl vetemjöl
- 3 1/2 dl strösocker
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk bikarbonat
- 1 msk kanel
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 1/2 dl raps- eller solrosolja
- 2 ägg
- 2 dl hackade valnötter
- 2 dl kokosflingor
- 1 dl krossad ananas
Glasyr
- 500 g cream cheese
- 75 g, rumsvarmt smör
- ca 5 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- ev. kolasås och rostade och hackade valnötter till garnering
Gör så:
Morotskakan
- Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform.
- Koka morötterna mjuka. Kör sedan till puré i matberedare. Låt svalna.
- Blanda de torra ingredienserna. Rör i olja och ägg. Tillsätt valnötter, kokos, anans och morotspuré. Blanda ordentligt.
- Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 45-50 minuter. Kakan är färdig när den släpper från kanten och en provsticka är torr. Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på galler och låt den kallna helt.
Glasyr och montering
- Vispa cream cheese och smör. Tillsätt florsocker och vaniljsocker under vispning. Vispa till en krämig glasyr.
- Dela kakan i två delar. Bred lite glasyr på den undre delen. Lägg på den övre delen och bred sedan glasyr runt hela.
- Om så önskas, med baksidan av en liten sked, gör en liten spiralform i glasyren på ovandelen av kakan. Ringla sedan över kolasås och strö över nötter.


