Liègevåfflor är en variant av belgiska våfflor där man blandar i pärlsocker i degen. Till skillnad från svenska våfflor som görs på en smet med bakpulver eller hjorthornssalt – så gör man i Belgien våfflor på en deg med jäst. Detta ger lite mer kompakta våfflor – dock gudomligt goda. Vi tycker de är smarriga som de är – men ibland doppar vi några i en citronglaze eller strör över lite florsocker. Normalt göra belgiska våfflor i en speciell våffeljärn som gör att de blir lite högre än våra vanliga svenska ”tunna” våfflor. Belgiska våffeljärn finns att köpa i varierande prisklass och kvalité. Om du inte vill investera i ett så går det även bra att använda ett vanligt våffeljärn – våfflorna blir helt enkelt bara lite tunnare.Receptet skrev vi ursprungligen för tidningen Hembakat.

Antal: 10 stycken portioner
Ingredienser:
- 2 dl mjölk
- 1/4 paket färsk jäst
- 2 ägg
- 1 tsk salt
- 2 msk farinsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 8 1/2 dl vetemjöl
- 175 g smör
- 3 dl pärlsocker
- smör till pensling
Citronglaze
- 6 dl florsocker
- 1 citron
- 2 tsk smör
- ca 5 msk citronsaft
Gör så här:
- Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av mjölken i bunken och rör tills jästen har löst sig. Rör i resten av mjölken, ägg, salt, farinsocker och vaniljsocker. Tillsätt allt mjöl förutom 2 dl. Arbete sedan i smöret, några klickar åt gången. Tillsätt sedan resten av mjölet och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt 1 timme. Ställ sedan i kylskåpet i minst 5 timmar eller över natten.
- Blanda pärlsockret i degen. Dela degen i 10 bitar och rullar till bollar.
- Värm ett belgiskt våffeljärn och pensla med smör. Platta till bollarna något och lägg sedan i järnet. Grädda våfflorna gyllene. Tiden beror på järnet. Tänk på att inte ha för varmt då våfflorna måste hinna bli genomgräddade innan de får för mycket färg.
Citronglaze
- Rör ihop ingredienserna och tillsätt citronsaften tills glazen blir lagom rinnig – man vill ha en rätt tunn glaze på våfflorna.
- Doppa de svalnade våfflorna i citronglazen så de blir helt täckt. Låt rinna av och ställ sedan på bakplåtspapper för att stelna.


