
Cannelloni är en pastasort som är avlånga rör som man fyller med en röra, antigen vegetarisk, kött, kyckling eller skaldjur. Vi har fyllt dessa med en klassisk ostfyllning – ricotta, parmesan och spenat. Vi toppar dem med en mustig tomatsås och riven mozzarella, som därefter gratinerades i ugnen och blev alldeles gyllene. Så fantastiskt gott! Denna rätt är verkligen riktigt comfort food – som dessutom går hem hos alla i familjen och som passar vardag, som helg. Buon appetito!
Antal: 4-6 portioner portioner
Ingredienser:
- 1 förpackning á 250 g cannelloni
- 300 g färsk spenat
- 500 g ricotta
- 2 dl riven parmesan
- 1 ägg
- 1 kruka basilika (1/2 kruka till ricottaröra, 1/2 kruka till tomatsås)
- finrivet skal från 1 ekologisk citron
- salt och peppar
- 2 á 125 g mozzarella
- sallad för servering
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1-2 msk olivolja
- 2 förpackningar á ca 400 g krossade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 1 lagerblad
- 1 tsk torkad oregano
- 1 tsk strösocker
- 1 tsk sojasås
- salt och svartpeppar
Gör så:
- Börja med att göra tomatsåsen. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök i olivolja i en kastrull i några minuter utan att den tar färg. Rör i vitlök och stek i några minuter till. Tillsätt tomater, tomatpuré, lagerblad, oregano, socker och soja. Koka upp och låt puttra i ca 30 minuter utan lock. Finhacka 1/2 kruka basilika och rör ner i såsen. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
- Värm ugnen till 175 grader.
- Under tiden såsen puttrar, finhacka spenaten. Stek i lite olja tills den sjunker ihop. Salta lite. Lägg över i en skål. Tillsätt ricotta, parmesan, ägg, och citronskal. Finhacka 1/2 kruka basilika och rör ner i krämen. Smaka av med salt och peppar.
- Använda gärna en sprits för att fylla cannelloni-rören. Annars går det bra med en sked. Fyll rören med ricotta- och spenatröran. Fördela ca hälften av tomatsåsen i botten på en ugnsform. Lägg ut cannelloni-rören och häll på resten av tomatsåsen. Riv över mozzarellan.
- Sätt in formen i ugnen och grädda i ca 30 minuter, tills den blir gyllene. Låt vila några minuter innan servering. Servera med sallad.


