Melanzane alla parmigiana

Nä hörrni, ska vi köra denna gamla goding igen! Den tål nämligen att upprepas gång på gång på gång – då denna makalöst goda italienska auberginegratäng med tomatsås, parmesan och mozzarella har jag att tacka för min nyfunna kärlek till aubergine. Har tidigare aldrig förstått denna grönsaks förträfflighet tills jag smakade just ”melanzana alla parmigiana”. Jag hävdar att den är så god så den t om utklassar lasagne. Det ni!

Antal: 4-6 portioner portioner

Ingredienser:

  • 1 ½ kg aubergine
  • salt
  • rapsolja för att steka
  • 1 schalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 800 g krossade tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • ½ tsk torkad oregano
  • 1 tsk strösocker
  • salt och peppar
  • 2 mozzarella
  • 150 g parmesan
  • ev några kvistar till garnering körsbärstomater

Gör så här:

  1. Skär auberginerna i skivor på längden, ca 1 cm tjocka. Salt auberginen på både sidor och lägg i ett durkslag. Låt stå i 30 minuter.
  2. Gör tomatsåsen under tiden. Skala lök och vitlök och finhacka. Stek sedan i olja i några minuter. Tillsätt tomater, tomatpuré, oregano och socker och låt småputtra i 30 – 40 minuter. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar.
  3. Skölj aubergineskivorna i kallt vatten. Torka sedan med hushållspapper. Täck botten av en stekpanna med olja. Stek aubergineskivorna, i omgångar, tills de är gyllenbruna på både sidor. Det kommer gå åt rätt mycket olja! Låt rinna av på hushållspapper.
  4. Värm ugnen till 175 grader. Riv parmesanen och strimla mozzarellan. Lägg ett tunt lager tomatsås i botten på en ugnsform. Varva sedan aubergine, mozzarella, parmesan och tomatsås. Fortsätt på samma vis tills du har fyllt formen. Avsluta med ett lager aubergine och ost. Vill man göra extrafint kan man lägga några kvistar körsbärstomater ovanpå. Grädda i ca 30 minuter eller tills gratängen bubblar och är gyllenbrun. Låt vila i ca 20 minuter. Garnera med färsk basilika och servera.

En kommentar:

  1. En del har blivit helt förfärade över att vi steker auberginen i så mycket olja. Det tycker vi blir godast MEN självfallet kan ni minska mängden olja något. Det går även bra att pensla lite olja på auberginen och köra den i ugnen (på ca 200 grader) tills den blir gyllenbrun. Har också sett en del recept där man kör hälften av auberginen i ugn och hälften steker man. Kör helt enkelt på det som ni tycker blir bäst!

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Havrekakor med choklad och jordnöts­smör

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x