Mörkt och kallt – vad passar då bättre än en mustig och god gryta. Denna högrevsgryta med jordärtskockor, kastanjechampinjoner och äpple är en favorit och värmer fint i kylan.

Antal: 4-6 portioner portioner
Ingredienser:
- 600 g högrev
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 6 dl vatten
- 2 msk kalvfond
- 1 msk kinesisk soja
- 2 kvistar timjan
- 2 lagerblad
- 300 g potatis
- 250 g jordärtskockor
- 1 äpple
- ca 100 g kastanjechampinjoner
- 1/2 dl vispgrädde
- 1 1/2 msk sherry
- 2 msk messmör (kan uteslutas)
- salt och svartpeppar
- olja att steka i
- hackad persilja till garnering
Gör så här:
- Putsa köttet och skär det i mindre bitar.
- Skala och hacka lök och vitlök.
- Salta och peppra köttet.
- Värm lite olja i en stekgryta och bryn köttet runtom. (Eventuellt får man göra detta i omgångar om inte allt kött får plats). Lägg åt sidan.
- Fräs löken i några minuter tills den är mjuk.
- Lägg tillbaka köttet och tillsätt vatten, fond, soja och kryddor.
- Koka upp och låt sjuda under lock i ca 1 timme eller tills köttet börjar bli mört.
- Skala potatis, jordärtskockor och äpple. Skär i mindre bitar.
- Skär eventuellt svampen i mindre bitar om de är stora. Fräs svampen i lite olja.
- Lägg ner grönsakerna i grytan och låt småkoka i ytterligare 30 minuter eller tills grönsakerna är mjuka.
- Tillsätt grädde, sherry och messmör och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
- Garnera med lite persilja.


