En läcker och smakrik rätt med kalvfärsbiffar, rostade pinjenötter, potatis boulangére och Marsalasås.

Antal: 4 portioner portioner
Ingredienser:
- 1 kg kalvfärs
- 1 dl rostade pinjenötter
- 75 g parmesanost
- 1 dl hackad persilja
- 1 ägg
- 1 tsk salt
- ½ tsk svartpeppar
- 1 msk olivolja
- 1 msk smör
Potatis Boulangère
- ca 1 kg potatis
- 2 gula lökar
- 50 g + 1 msk smör
- 1 vitlöksklyfta
- 1 lagerblad
- ½ tsk torkad timjan
- ½ tsk torkad rosmarin
- 5 dl varm kalvbuljong
- 2 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
Marsalasås
- 2 schalottenlökar
- 1 msk smör
- 3 dl marsala
- 1 lagerblad
- 3 dl vatten
- 2 msk kalvfond
- salt salt
- peppar peppar
- 1–2 tsk maizena majsstärkelse
Gör så här:
- Värm ugnen till 200 grader.
- Smörj en ugnsfast form.
- Skala och skiva potatisen tunt. Lägg skivorna i kallt vatten.
- Skala och skiva löken.
- Hyvla 50 g smör.
- Smält 1 msk smör i en stekpanna och fräs lök, pressad vitlök, timjan, rosmarin och lagerblad tills löken är mjuk. Salta och peppra.
- Häll av vattnet från potatisen och torka den.
- Varva lök, potatis och smör i formen och avsluta med att hälla över den varma buljongen.
- Baka i ugnen i 45–60 minuter. Ös potatisen med lite av buljongen några gånger mot slutet. Lägg på lite aluminiumfolie om löken börjar bli bränd.
- Gör kalvfärsbiffarna och såsen medan potatisen är i ugnen.
- Skala och finhacka schalottenlöken till såsen. Fräs den i smör i en kastrull på låg värme i några minuter.
- Tillsätt marsalavin och lagerblad, koka upp och reducera vätskan tills cirka 1 dl återstår.
- Tillsätt vatten och fond. Koka upp och reducera igen tills cirka 3 dl återstår.
- Sila såsen och smaka av med salt och peppar. Rör ihop maizena med lite kallt vatten och vispa ner i såsen.
- Låt sjuda tills den tjocknar något. Håll varm.
- Hacka pinjenötterna och riv parmesanosten till biffarna.
- Rör ihop kalvfärsen med pinjenötter, parmesan, persilja, ägg, salt och peppar.
- Värm olivolja och smör i en stekpanna och stek biffarna tills de är genomstekta.
- Servera med potatis och sås.


