En kryddig och smakrik linsgryta med merguezkorv och persiljebulgur. Perfekt för att ge lite värme och exotiska smaker till en grå dag. Uteslut merguezkorven om man vill ha rätten vegetarisk – den är ändå lika god!

Antal: ca 6 portioner portioner
Ingredienser:
- 600 g merguez eller annan lammkorv
Linsgryta
- 500 g sötpotatis
- 2 röda paprikor
- 3 msk olivolja
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 stjälkar bladselleri
- 800 g krossade tomater
- 2 dl höns- eller grönsaksbuljong
- 3 dl röda linser
- 1–1 1/2 msk sambal oelek
- 1 msk tomatpuré
- 1 tsk strösocker
- salt och peppar
Persiljebulgur
- 4 1/2 dl bulgur
- grönsaksbuljong
- ca 4 dl hårt packad bladpersilja
- 1/2 dl rapsolja
- örtsalt
Gör så här:
- Värm ugnen till 225 grader. Skala sötpotatisen och dela och kärna ur paprikan. Skär dem i klyftor och lägg på en plåt.
- Ringla över 1 msk olivolja, salta och rör om. Rosta i ugnen i 10-15 minuter eller tills sötpotatisen är mjuk.
- Skala och finhacka lök och vitlök under tiden. Finhacka även bleksellerin.
- Fräs lök och vitlök i 1 msk olivolja i några minuter i en stekgryta. Tillsätt sellerin och fräs i ytterligare någon minut.
- Häll i krossade tomater, buljong, linser, sambal oelek, tomatpuré och socker. Koka upp och låt puttra under lock i cirka 20 minuter eller tills linserna är mjuka.
- Tillsätt rostad sötpotatis och paprika. Smaka av med salt och peppar.
- Koka bulgur enligt anvisningarna på förpackningen men i grönsaksbuljong i stället för vatten. Mixa persiljan och tillsätt oljan. Rör ihop persiljeoljan med bulgurgrynen och smaka av med örtsalt.
- Stek eller grilla korven. Servera den tillsammans med persiljebulgur och linsgryta.


