En läcker kaka med plommon och valnötter.

Plommon- och valnötsrutor
Antal: ca 24 rutor
Ingredienser:
- 500 g plommon
- 1 msk citronsaft
- 1 1/2 dl strösocker
- 4 msk maizena
- 250 g rumsvarmt smör
- 2 1/2 dl strösocker
- 2 ägg
- 2 1/2 dl filmjölk
- 7 1/2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk vaniljsocker
- 1/2 tsk salt
- 25 g smör
- 3/4 dl strösocker
- 1/2 dl vetemjöl
- 1 dl hackade valnötter
Gör så:
- Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en bakplåt, 20 x 30 cm.
- Börja med krämen genom att kärna ur plommonen och skära dem i bitar. Lägg plommonen i en tjockbottnad kastrull och låt sjuda under lock i ca 10 minuter eller tills de blir mjuka. Rör i citronsaft. Blanda socker och maizena och rör ner i kastrullen. Koka upp och låt sjuda under omrörning i ca 5 minuter eller tills krämen tjocknar. Ta bort från värmen och låt svalna.
- För att göra kakan, vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör i filmjölken. Blanda de torra ingredienserna, rör ner dem och blanda till en smet.
- Smula ihop ingredienserna till smuldegen.
- Bred ut hälften av kaksmeten på bakplåten. Bred försiktigt ut fruktkrämen över smeten. Klicka ut resten av smeten jämnt fördelat i formen. Dra försiktigt med en gaffel så att det blandas lite lätt. Strö slutligen över smuldegen i ett jämnt lager.
- Grädda i ca 45 minuter eller tills kakan är gyllenbrun. Låt svalna på ett galler. Skär i rutor.


