Gougères är godast nygräddade men kan göras upp till två timmar i förväg. Smeten kan göras ca 4 timmar i förväg och ska då förvaras lufttätt i kylskåpet.

Antal: ca 30 stycken portioner
Ingredienser:
- 75 g smör
- 1 ½ dl mjölk
- 1 ½ dl vetemjöl
- en nypa salt
- 2 ägg
- 1 äggvita
- ca 50 g Gruyère AOP, finriven
- 1 vispat ägg till pensling
- extra finriven Gruyère AOP
Gör så här:
- Värm ugnen till 225 grader.
- Klicka ner smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjölken och koka upp. Rör snabbt ner mjölet och saltet och blanda kraftigt tills smeten släpper från kanten. Ta kastrullen från värmen. Lägg smeten i en bunke och vispa med elvisp tills den har svalnat något. Vispa i äggen, ett i taget och sedan äggvitan. Tillsätt Gruyèreosten. Vispa i ytterligare någon minut.
- Klicka eller spritsa ut smeten till små bollar med cirka 5 cm mellanrum på en plåt täckt med bakplåtspapper. Släta till bollarna något med blöta fingrar. Pensla bollarna med ägg och strö över lite ost.
- Sänk värmen till 200 grader. Sätt in plåten mitt i ugnen och grädda i 15 minuter. Servera antingen varma eller kalla.


