Fransk rostbiff

När hösten verkligen har haft sitt intåg njuter vi av de vackra färger naturen har att erbjuda. Vi njuter dessutom av all härlig mat som nu kan skördas, t ex fläderbär. Picklade fläderbär är ett annorlunda och gott alternativ till kapris som vi kan verkligen tipsa om att prova. Det är viktigt att de kokas innan de läggs i lagen och kan med fördel förberedas några dagar innan. Tillsammans med fransk rostbiff och färgglad blomkål blir det en perfekt höstig helgmiddag

Antal: 6-8 portioner portioner

Ingredienser:

  • ca 1 – 1.2 kg rostbiff
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • salt salt
  • svartpeppar svartpeppar
  • ätbara blommor (obesprutade), t ex ringblommor eller krasse

Inlagda fläderbär

  • 5 dl omogna gröna fläderbär

Lag till fläderbär

  • 3 dl äppelcidervinäger
  • ½ dl strösocker
  • 2 tsk salt

Picklad blomkål

  • 3 dl äppelcidervinäger
  • ½ dl strösocker
  • 2 tsk salt

Lag till picklad blomkål

  • 1 ½ dl ättiksprit
  • 3 dl strösocker
  • 4 ½ dl vatten
  • ½ tsk hela nejlikor
  • 3 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad

Gör så här:

  1. Börja med att förbereda de inlagda fläderbären. Lägg bären i en kastrull och täck dem med vatten. Låt koka i 10 minuter. Sila bort vattnet. Koka upp lagen. Fyll varma, väl rengjorda burkar med bär och täck med lag. Förslut och låt svalna. Låt stå i minst 2 dagar före servering.
  2. Bryt blomkålen i mindre buketter och lägg i en glasburk som rymmer minst 1 liter. Koka upp ingredienserna till lagen. Häll den heta lagen över blomkålen och låt kallna. Sätt på locket och låt stå i kylskåpet i minst 1 dygn.
  3. Värm ugnen till 125 grader.
  4. Krydda rostbiffen runtom med salt, peppar och timjan. Värm smör och olivolja i en stekpanna. Bryn rostbiffen runtom på hög värme. Lägg över i en ugnsfast form och sätt in en stektermometer. Ställ in köttet i ugnen i 1 – 1 ½ timme, tills det har en innertemperatur på 55° (rare) eller 60° (medium).
  5. Om rostbiffen ska serveras varm, låt den vila i 10 minuter under folie innan den skärs upp i tunna skivor. Om den ska serveras kall, låt den svalna helt innan den skivas. (Spar skyn från rostbiffen.)
  6. Lägg upp rostbiffskivorna på ett fat, ringla över skyn och garnera med de inlagda fläderbären och blommor.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Mini-pajer med Västerbottensost, spenat och pinjenötter

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x