Det kan aldrig gå fel med paj. Och just denna med karamelliserad lök och färska örter är en riktig höjdare. Förutom att den passar utmärkt till påsk – så är den också bra att ha i kylen som snabb lunch för alla oss som jobbar hemma.Den karamelliserade löken tar lite tid att göra men är värd varenda sekund – och är rasande god i denna paj.

Antal: 6-8 bitar portioner
Ingredienser:
Pajdeg
- 3 dl vetemjöl
- 125 g kylskåpskallt smör
- ¼ tsk salt
- 2 msk kallt vatten
Fyllning
- 4 gula lökar
- 3 msk smör
- 1 tsk strösocker
- 1 tsk torkad timjan
- 4 ägg
- 3 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde
- 2 dl riven vällagrad prästost
- ¾ tsk salt
- ½ krm svartpeppar
- ca 1 dl blandade örter (t.ex persilja, körvel, dill, basilika, timjan)
Gör så här:
- Börja med att göra pajdegen. Kör mjöl, smör och salt i en matberedare tills degen börjar smula sig. Tillsätt vatten och kör ytterligare 10-20 sekunder till en smidig deg. Kör inte för länge. Låt degen vila i kylskåpet i ca 30 minuter.
- Skala och skiva löken tunt. Smält smöret i en stekpanna och stek löken på svag värme i ca 30 minuter. Rör om ett par gånger. Stek löken tills den är helt genomskinlig och mjuk. Tillsätt socker och timjan och fortsätt stek på låg värme i ytterligare 30 minuter. Låt svalna.
- Värm ugnen till 175 grader. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord och klä en pajform. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajdegen i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
- Vispa äggen lite lätt. Rör ihop med mjölk, grädde, ost, salt och svartpeppar. Fördela löken i pajformen och häll sedan över äggblandningen. Grädda i mitten av ugnen i 30 – 40 minuter.
- Vid servering, garnera pajen generöst med finhackade färska örter.


