
En god sallad med mangold, blandade bönor och morotsblastpesto.Foto Helen PeReceptet har vi tidigare skrivit för tidningen Lantliv.
Antal: 4-6 portioner portioner
Ingredienser:
- ca 200 g mangold, blandade färger
- 1 vitlöksklyfta
- 2-3 msk olivolja
- ca 150 g haricots verts
- ca 150 g gula vaxbönor
- ca 100 g sockerärtor
- 50 g smör
- Salt och peppar
- 3 dl grovhackade morotsblast
- 2 vitlöksklyftor, skalade
- ½ dl färsk basilika
- 1 msk färskpressad citron
- 1 ½ dl neutral olja
- 1 dl riven västerbottensost eller vällagrad prästost
- ½ dl rostade solroskärnor
- Salt och nymalen svartpeppar
Gör så:
- Skölj och dela mangold på längden – och eventuellt på bredden om de är långa. Skala och finhacka vitlöken. Värm oljan i en stor stekpanna och fräs mangold och vitlök i några minuter tills mangolden är mjuk. Salta och peppra.
- Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten. Lägg i haricots verts och vaxbönor. Blanchera i några minuter; de ska fortfarande vara lite krispiga.
- Plocka ur bönorna med en hålslev. Blanchera sedan sockerärtorna i en minut. Sila bort vattnet. Blanda haricots verts, vaxbönor sockerärtor och mangold tillsammans med det smälta smöret. Smaka av med salt och peppar. Servera varma tillsammans med morotsblastpesto.
- Innan du börjar: Använd endast de finaste delarna av blasten och skölj ordentligt så att du får bort all jord.
- Lägg alla ingredienser förutom olja, salt och peppar i en matberedare. Mixa till en röra. Fortsätt mixa medan du tillsätter olja i en tunn stråle. Smaka av med salt och peppar.


