Italiensk tomatsoppa med kyckling- och parmesanbollar – riktig ”comfort food” som som värmer i både mage och hjärta.

Antal: 4 portioner portioner
Ingredienser:
- 1 gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 1 msk olivolja
- 2 förpackningar á 390 g krossade tomater
- 5 dl hönsbuljong
- 2 msk tomatpuré
- 2 tsk strösocker
- en skvätt balsamvinäger
- 1 nypa chiliflakes
- ca 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- smör till stekning
- olivolja, strimlad basilika och riven parmesan till garnering
Kycklingbollar
- 250 g kycklingfärs
- 1 äggvita
- 2 msk ströbröd
- ½ dl riven parmesan
- 1 msk finhackad basilika
- ca ½ tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Gör så här:
- Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i olivolja i en kastrull i några minuter.
- Ta 1/3 av lökblandningen och lägg åt sidan.
- Tillsätt krossade tomater, buljong, tomatpuré, socker, balsamvinäger, chiliflakes, salt och peppar i kastrullen.
- Koka upp och låt puttra medans kyckling-köttbullarna görs.
- Mixa soppan slät med en stavmixer eller i en matberedare.
- Blanda äggvitan och ströbrödet i en bunke och låt stå och svälla i 5 minuter.
- Tillsätt kycklingfärs, parmesan, basilika, salt, peppar och den resterande stekta löken.
- Rulla till bollar och stek i smör runtom tills de är genomstekta.
- Servera soppan med kycklingbollarna.
- Toppa med några droppar god olivolja, rikligt med riven parmesan och strimlad basilika.


