Chokladdoppade marängtoppar

Vår mamma Helene, som vi har fått vår stora passion för matlagning ifrån var faktiskt inte så mycket för sötsaker. Men så hade hon en ”guilty pleasure” – nämligen mums-mums. Det fanns alltid ett paket mums-mums i hennes kylskåp och faktum är att de är ju faktiskt himla goda. När vi höll på skriva vår bok ”Från grunden” så tänkte vi – dessa måste man ändå kunna göra själv och tänk så mycket godare de måste bli! Sagt och gjort, här kommer vårt recept på mums-mums, eller vi menar chokladdoppade marängtoppar!

Antal: ca 20 st portioner

Ingredienser:

  • 20 smörgåsrån
  • 1 ¼ dl vatten
  • 3 ½ dl strösocker
  • ½ dl glykossirap
  • 2 msk gelatinpulver + ½ dl vatten
  • 4 äggvitor (från medelstora ägg)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ca 400 g mörk eller ljus choklad
  • 2 tsk neutral olja
  • För att förenkla använder vi ofta köpta smörgåsrån till bottnarna. Vill du göra en marängtopp helt från grunden kan du använda hembakade mördegskakor i stället för rån.

Gör så:

  1. Stansa ut rundlar i rånen, 6 – 7 cm i diameter.
  2. Koka upp vatten, socker och glykossirap i en kastrull. Låt sjuda tills sockerlagen är 106 grader. Använd en digital stektermometer för att kontrollera temperaturen.
  3. Låt gelatinpulver och ½ dl vatten svälla i en skål. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. När sockerlagen har rätt temperatur, rör ner gelatinet och blanda tills det smälter. Häll sedan ner lagen i en tunn stråle i äggvitan under vispning (helst med elvisp). Vispa tills krämen har svalnat och blivit en fast maräng. Vispa ner vaniljsockret.
  4. Spritsa ut maränger på de runda rånen och lägg dem i frysen. Ta ut dem efter cirka 1 timme.
  5. Strax innan du tar ut topparna från frysen, smält chokladen över ett sjudande vattenbad. Blanda den med oljan. Doppa sedan marängen i chokladen, låt rinna av och ställ på en plåt med bakplåtspapper. Låt stelna i kylen.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Krämig risoni med kyckling, äpple och svamp

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x